Antonescu: Suntem deschişi dacă Diaconescu ar face o opţiune către PNL

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi, că partidul ar fi deschis unor discuţii dacă senatorul Cristian Diaconescu ar exprima o opţiune de a intra în rândurile sale, însă nu îşi propune să facă "racolări" sau să atragă oameni lansând oferte ca şi cluburile de fotbal.

15 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Suntem deschişi dacă Diaconescu ar face o opţiune către PNL

Antonescu: Suntem deschişi dacă Diaconescu ar face o opţiune către PNL (Imagine: Adi Pîclişan/Mediafax Foto)

Antonescu a afirmat, într-o conferinţă de presă susţinută la Alba Iulia, că partidele nu sunt cluburi de fotbal, iar o formaţiune politică, chiar dacă doreşte să atragă oameni de valoare în rândurile sale, nu poate proceda "ca la fotbal", nu poate face oferte.

"Principiul nostru a fost şi rămâne acela de a fi un partid deschis, un partid atrăgător, un partid în care să se poată intra repede, să poţi avea acces repede la poziţii importante dacă eşti valoros şi, ca atare, începem orice discuţie din momentul în care cineva ne semnalează intenţia sa sau preocuparea sa pentru a examina această posibilitate", a spus Antonescu.

Liderul PNL a precizat că l-a sunat pe Cristian Diaconescu din "solidaritate pur omenească şi colegială", nu pentru că acesta "era într-un moment dificil" şi ar fi dorit să încerce să exploateze acest moment printr-o racolare.

"Noi racolări nu facem. Suntem deschişi şi dacă domnul Cristian Diaconescu ar face o opţiune pentru PNL cred că discuţia s-ar putea purta fără niciun fel de problemă, având în vedere mai ales că în zona unde domnia sa are competenţe şi preocupări politice speciale, în zona diplomaţiei, cât şi în zona justiţiei, deosebirile dintre social-democraţia căreia i-a aparţinut până acum Cristian Diaconescu şi liberalism sunt infime. În fond, când vorbim de justiţie, vorbim de principiile fundamental liberale ale statului de drept care sunt astăzi înglobate, acceptate, recunoscute, şi de stânga şi de dreapta, în Occident, iar în diplomaţie - sigur este deja un teritoriu cumva dincolo de doctrinele politice care definesc partidele în dezbaterile lor interne", a spus Antonescu.

Întrebat despre relatările presei privind monitorizarea lui Cristian Diaconescu, liderul PNL a spus că "este inacceptabil ca un om politic, un om public, un senator, un fost ministru de externe, un cetăţean al României în ultimă instanţă, să fie urmărit".

El a adăugat că nu a fost de acord cu faptul că aceste informaţii au fost plasate presei şi, fără vina jurnaliştilor care şi-au făcut doar datoria, au ajuns să fie dezbătute public.

Crin Antonescu a afirmat că nu este de acord nici cu faptul că "în legătură cu un om politic par a fi fost folosite elemente inacceptabile de urmărire a vieţii intime, de încercare de şantaj".

El a adăugat că nu doreşte să comenteze plecarea lui Diaconescu din PSD, fiind o chestiune care îl priveşte doar pe acesta.

"Nu ştiu ce va face mai departe Diaconescu, e un om pe care în continuare eu îl simpatizez în plan uman, în plan profesional, de asta l-am şi sunat, nu cu vreun interes politic, pur şi simplu, cu solidaritate pur omenească şi colegială, pentru că acceptăm prea uşor să vedem cum oamenii sunt călcaţi în picioare, masacraţi moralmente, şi întoarcem capul şi zicem «a mai căzut şi ăsta, a avut ghinion». Acesta a fost sensul telefonului meu şi mai departe nu ştiu ce va face Cristian Diaconescu. Eu continuu să-l preţuiesc prin prisma comportamentului său public, prin prisma unui tip de atitudine, unui tip de civilitate afişată în poziţiile sale publice şi prin prisma faptului că a fost atât un ministru al justiţiei, cât şi un ministru de externe cu prestaţii onorabile", a spus Antonescu.

Întrebat dacă şi l-ar dori pe Cristian Diaconescu în PNL, liderul liberal s-a limitat să spună că preşedintele partidului "nu poate vorbi despre dorinţele sale, pentru că pot să existe foarte multe dorinţe care să fie interpretate excesiv".

Cristian Diaconescu a demisionat din PSD.

El a spus, miercuri seară, că, spre deosebire de colegii de partid, preşedintele PNL, Crin Antonescu l-a sunat, după apariţia zvonurilor legate de pretinsul şantaj şi posibila monitorizare, gest care l-a impresionat. "Dacă cineva mi-ar fi pus în faţă atunci o adeziune la PNL aş fi semnat-o", a adăugat el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici