Antonescu: Trebuie să avem o atitudine calmă, de oameni puternici în scandalul steagului secuiesc

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat luni că în privinţa scandalului privind steagul secuiesc România trebuie să aibă o abordare calmă, de stat puternic, şi nu de victimă, menţionând că din punctul său de vedere nu e necesară o poziţie oficială a Parlamentului.

668 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Trebuie să avem o atitudine calmă, de oameni puternici în scandalul steagului secuiesc

Crin Antonescu (Imagine: Andrei Alex Moise/ Mediafax Foto)

Antonescu a fost întrebat cum vede scandalul legat de steagul secuiesc arborat de curând la balconul Parlamentului ungar, fapt care a generat tensiuni diplomatice.

"Ele trebuie abordate cu calm, abordate cu o atitudine care să aibă în vedere că noi suntem cei puternici, nu trebuie să ne comportăm ca nişte victime, ca o ţară mică. Noi suntem o ţară suficient de mare, suficient de puternică pentru a putea face respectate legile României pe teritoriul României. Asta nu înseamnă deloc un supliment de tensiune, asta nu înseamnă sub nicio formă tensionarea raporturilor cu comunitatea maghiară, pentru că, la urma urmei, lucrurile sunt foarte clare: oricine poate să arboreze în condiţiile legii româneşti steagul secuiesc sau steagul albanez sau steagul catalan oriunde doreşte, în casă, la balcon, în curte, la o petrecere privată, la o manifestare de natură folclorică, tradiţională a secuilor", a susţinut Antonescu.

Liderul PNL a mai precizat că nu se poate "substitui" steagul secuiesc sau un alt steag simbolurilor oficiale naţionale.

Antonescu a precizat că, din punctul său de vedere, nu s-ar justifica o poziţie oficială a Parlamentului în acest caz.

Premierul Victor Ponta a comentat, luni, solicitarea prim-vicepreşedintelui PDL Cezar Preda ca Parlamentul să adopte o declaraţie referitoare la scandalul diplomatic al steagurilor, premierul spunând că nu trebuie ascultaţi "toţi proştii" şi că ar fi o greşeală ca Preda să fie băgat în seamă.

Solicitat să comenteze faptul că PDL a solicitat convocarea unei şedinţe reunite a Parlamentului român pentru a se discuta pe tema scandalului diplomatic al steagurilor, Ponta a răspuns: "Nu PDL, nu cred. Cred că e Cezar Preda, dar pe Cezar Preda chiar nu trebuie să-l ascultaţi. Nu ascultaţi toţi proştii, totuşi, că nu se poate".

"Mi-am mai spus părerea despre domnul Cezar Preda, nu mi-am schimbat-o. Vă rog să nu o luaţi ca pe o jignire, dar spune numai prostii. Cred că e o mare greşeală să îl băgăm în seamă", a spus Ponta.

PDL va cere Parlamentului să elaboreze o declaraţie prin care să exprime poziţia oficială faţă de arborarea în Parlamentul Ungariei a steagului secuiesc, potrivit unui anunţ făcut duminică de către prim-vicepreşedintele PDL Cezar Preda.

"Vom cere Parlamentului României să elaboreze o declaraţie, prin care să aibă o poziţie oficială în opoziţie cu poziţia Parlamentului ungar", a declarat Cezar Preda, duminică, într-o conferinţă de presă.

El a explicat că declaraţie, odată adoptată de plenul reunit, va fi adresată Parlamentului ungar.

"Noi mâine (luni - n.r.), la Biroul Permanent Naţional, vom face un draft de propunere, pe care îl vom înainta Parlamentului şi, în consens, toate partidele politice, va trebui să ieşim cu o declaraţie de presă, o declaraţie comună, adresată Parlamentului ungar", a explicat democrat-liberalul.

Potrivit afirmaţiilor sale, conţinutul acestei declaraţii nu poate fi atributul numai al unui partid. "Noi vom face propunerile noastre, ce va iei din consensul partidelor politice în plenurile reunite vom vedea", a subliniat el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici