AP: Nu se impune sesizarea CC în cazul declaraţiilor de avere

Avocatul Poporului (AP) a transmis Consiliului Superior al Magistraturii că nu se impune sesizarea Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate privind declaraţiile de avere şi de interese.

16 afișări
Imaginea articolului AP: Nu se impune sesizarea CC în cazul declaraţiilor de avere

AP: Nu se impune sesizarea CC în cazul declaraţiilor de avere

În 17 octombrie, Avocatul Poporului a confirmat Consiliului Superior al Magistraturii primirea solicitării de sesizare a Curţii Constituţionale vizând unele aspecte de neconstituţionalitate ale dispoziţiilor Legii 144/2007 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, în ce priveşte publicitatea declaraţiilor de avere şi de interese referitoare la menţionarea unor date cu caracter personal în acestea.

Astfel, Avocatul Poporului a transmis Consiliului Superior al Magistraturii faptul că nu se impune sesizarea Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate, deoarece în opinia domniei sale nu este vorba de încălcarea unui text din Constituţia României, ci de o omisiune legislativă.

Avocatul Poporului a apreciat că doar Parlamentul, ca unică autoritate legiuitoare a ţării poate complini textul legal criticat, astfel cum stipulează dispoziţiile articolul 61 din Constituţia României.

CSM explica faptul că în şedinţa din data de 18 septembrie, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât să adreseze Avocatului Poporului solicitarea ca în conformitate cu dispoziţiile Legii 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii 144/2007 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avut în vedere faptul că, prin Decizia 453/16 aprilie, Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale dispoziţiile legii pentru modificarea Legii 115/1996 pentru declararea şi controlul averii demnitarilor, magistraţilor, a unor persoane cu funcţii de conducere şi de control şi a funcţionarilor publici.


Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici