Apelul de proiecte privind dezvoltarea infrastructurii pentru persoanele cu dizabilităţi, relansat

  • Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale relansează apelul de proiecte privind dezvoltarea infrastructurii pentru persoanele cu dizabilităţi.
  • Bugetul total este de peste 25 de milioane de euro.
  • Banii pot fi accesaţi de autorităţile locale.
Urmărește
111 afișări
Imaginea articolului Apelul de proiecte privind dezvoltarea infrastructurii pentru persoanele cu dizabilităţi, relansat

Apelul de proiecte privind dezvoltarea infrastructurii pentru persoanele cu dizabilităţi, relansat

Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale anunţă că a lansat pentru a treia oară apelul de proiecte competitiv „Dezvoltarea infrastructurii sociale pentru persoanele cu dizabilităţi”. Acesta dă posibilitatea direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului sau unităţilor administrativ-teritoriale (UAT) să dezvolte serviciile destinate persoanelor cu dizabilităţi.

Cu un buget total de 25.405.191,84 euro /126.329.856,94 lei fără TVA, în cadrul acestui apel autorităţile locale pot accesa fonduri pentru construirea de la zero a 36 de servicii comunitare noi, reprezentând centre de zi, centre de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu sau centre de servicii de asistenţă şi suport.

„România este în plin proces de dezinstituţionalizare care presupune incluziunea socială a persoanelor adulte cu dizabilităţi. În cadrul acestui apel pot fi construite de la zero servicii sociale care să susţină aproape 5.000 de persoane cu dizabilităţi să aibă un trai independent. Invit autorităţile locale să scrie proiecte şi să acceseze aceste fonduri pentru accelerarea procesului de reformă”, a declarat ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura – Oprescu.

Ministerul mai anunţă că rolul noilor servicii comunitare este să prevină instituţionalizarea, să crească calitatea vieţii persoanelor cu dizabilităţi instituţionalizate şi să asigure sprijin pentru viaţă independentă şi integrare în comunitate. Legea nr. 7/2023 prevede obiectivele şi indicatorii de performanţă cu privire la numărul de persoane dezinstituţionalizate, care condiţionează finanţarea de la bugetul de stat a serviciilor sociale rezidenţiale. Astfel, până la data de 30 iunie 2026 numărul persoanelor instituţionalizate la nivel naţional trebuie redus cu 5.776, iar până la 30 iunie 2030 cu încă 1.150 de persoane.

Conform calendarului actualizat al apelului, termenul pentru depunerea proiectelor a fost prelungit până la data de 30 iunie 2024. Depunerea proiectelor se face exclusiv prin platforma electronică dedicată PNRR.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici