Augustin Zegrean, despre eliminarea pensiilor speciale: Nimeni nu citeşte Constituţia? Toţi au votat politic

Augustin Zegrean a declarat, marţi, că proiectul de lege adoptat de către deputaţi privind eliminarea pensiilor speciale prezintă multe probleme de constituţionalitate. El a precizat că nu doar CCR, ci şi Comisia de la Veneţia a spus că pensiile judecătorilor nu pot fi afectate.

5023 afișări
Imaginea articolului Augustin Zegrean, despre eliminarea pensiilor speciale: Nimeni nu citeşte Constituţia? Toţi au votat politic

„Nimeni nu citeşte Constituţia? Toţi au votat politic”

„Sunt mai multe probleme de constituţionalitate în legea pe care au adoptat-o astăzi (marţi - n.r.). Indemnizaţiile pentru limită de vârstă ale parlamentarilor, acelea au fost adoptate prin statutul parlamentarilor. Legea privind privind statutul parlamentarilor se adoptă de cele două Camere în şedinţă comună. Astăzi nu a fost şedinţă comună, deci nu se puteau atinge de acea lege, de exemplu. Dar chiar nimeni nu citeşte Constituţia? Este text în Constituţie care spune ce este de competenţa şedinţelor comune, printre care statutul deputaţilor şi senatorilor. Restul, pentru pensiile judecătorilor, nu doar CCR a spus că nu pot fi afectate. A spus recent şi Comisia de la Veneţia”, a declarat Augustin Zegrean, într-o intervenţie telefonică, marţi la Digi 24.

Fostul judecător al CCR a adăugat că a fost un vot politic în Camera Deputaţilor, marţi, iar încercări similare au existat şi în Ungaria, însă CEDO a spus că nu poate fi afectat statutul judecătorului.

„Îl atragi pe om să se facă judecător, îi dai lege să-l scoţi la pensie la 90 de ani vechime şi după aceea îi tai pensia. Păi ce predictibilitate este asta? Curtea Europeană a Drepturilor Omului tot timpul vorbeşte de faptul că legile trebuie să fie predictibile. S-a încercat ceva similar în Ungaria şi CEDO a spus că nu poţi să afectezi statutul judecătorului pe care el l-a avut în vedere când s-a făcut judecător. Şi-a făcut o proiecţie de viaţă şi are dreptul să i se respecte. Dar noi nu respectăm nici ce zice CEDO, nici ce zice Comisia de la Veneţia, nici ce zice Curtea Europeană de Justiţie, dar ne declarăm stat de drept. (...) Toţi au votat politic”, a completat Zegrean.

El a mai spus că problema ar trebui revolvată tot de politicieni.

„Eu m-am săturat că tot dau unii cu piatra în apă şi alţii s-o caute. Vreau să le amintesc numai atât domnilor politicieni, există un text în Constituţie care vorbeşte despre separaţia puterilor în stat, să-l aibă în vedere din când în când”, a conchis fostul preşedinte al CCR.

Pensiile speciale au fost eliminate, marţi în şedinţa Camerei Deputaţilor din Parlament, cu 247 de voturi pentru şi 21 de abţineri. Proiectul de lege vizează parlamentari, magistraţi şi funcţionari publici cu statut special, excepţie făcand militarii şi poliţiştii.

Iniţiativa legislativă a fost adoptată de Cameră, în calitate de for decizional.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici