AUR vrea reintroducerea uniformelor şcolare în învăţământul preuniversitar

  • AUR a depus la Senat un proiect de lege privind reintroducerea uniformelor şcolare în învăţământul preuniversitar.
  • Iniţiativa îi are ca iniţiatori pe deputaţii George Simion şi Lilian Scripnic.
689 afișări
Imaginea articolului AUR vrea reintroducerea uniformelor şcolare în învăţământul preuniversitar

AUR vrea reintroducerea uniformelor şcolare în învăţământul preuniversitar

„În învăţământul preuniversitar de stat şi privat, este obligatoriu portul uniformei şcolare de către elevi. Pentru fiecare unitate şcolară, modelele uniformelor şi ale semnelor distinctive, se stabilesc de către consiliul de administraţie împreună cu consiliile profesorale, cu consultarea reprezentanţilor elevilor, şi cu acordul consiliului reprezentativ al părinţilor”, potrivit proiectului de lege.

Iniţiatorii prevăd că, pentru procurarea uniformelor şcolare, în funcţie de situaţia materială a familiei sau a susţinătorilor legali, elevilor li se poate acorda, la cerere, bursă de ajutor social pentru achiziţionarea acestora, iar bursele se asigură anual de la bugetul de stat din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, aprobate cu această destinaţie, prin bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale.

Proiectul prevede şi că modelele uniformelor şi ale semnelor distinctive vor fi comunicate Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti sau inspectoratului de poliţie judeţean şi Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti ori inspectoratului de jandarmi judeţean.

Legea ar urma să intre în vigoare la data de 1 ianuarie 2023.

„Specialiştii în pedagogie şcolară consideră că uniforma şcolară ar diminua diferenţele de statut economic şi social şi ar contribui la eliminarea situaţiilor penibile în care copiii se simt frustraţi de modul în care se îmbracă. Prin implementarea unor norme care să reglementeze vestimentaţia elevilor pot fi evitate situaţii de un pericol deosebit, precum pătrunderea într-o anumită unitate şcolară a unor persoane străine de aceasta, pentru a ajunge la un anumit elev şi a-l supune unor rele tratamente. Acestea se întâmplă din cauză că mare parte dintre aceste unităţi nu legitimează toate persoanele care intră în incintă. În şcolile din România care au adoptat uniforma şcolară astfel de evenimente lipsesc. Uniforma şcolară înseamnă totodată şi o pregătire pentru viaţa profesională, aceasta îi învaţă pe elevi să se îmbrace elegant şi potrivit împrejurărilor. Majoritatea uniformelor au o eleganţă sobră, ceea ce îi pregăteşte pe copii şi pentru viaţa profesională. Există meserii la care este obligatoriu să porţi uniformă, iar la majoritatea locurilor de muncă trebuie să respecţi un anumit cod vestimentar”, arată iniţiatorii în expunerea de motive.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici