Aurescu: Avem nevoie ca Ucraina să câştige acest război, singura opţiune pe care o avem

„Pentru a readuce pacea în regiunea noastră, avem nevoie ca Ucraina să câştige acest război şi aceasta este singura opţiune pe care o avem”, spune Bogdan Aurescu, după ce a participat, joi şi vineri, reuniunea miniştrilor de externe aliaţi ai Formatului Bucureşti 9 (B9), care a avut loc în Polonia.

226 afișări
Imaginea articolului Aurescu: Avem nevoie ca Ucraina să câştige acest război, singura opţiune pe care o avem

„În ultimele două zile, ne-am angajat în discuţii foarte substanţiale cu privire la contracararea efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei, în special asupra regiunii noastre, dar nu numai, asupra aliaţilor de pe Flancul Estic, dar şi asupra securităţii euroatlantice în ansamblu, deoarece războiul Rusiei împotriva Ucrainei nu este doar împotriva Ucrainei, ci şi împotriva parametrilor de bază ai arhitecturii de securitate europeană şi euroatlantică. Într-adevăr, războiul Rusiei împotriva Ucrainei reprezintă o ameninţare semnificativă la adresa ordinii internaţionale bazate pe reguli şi de aceea ne-am întâlnit aici, în Łódź, pentru a discuta despre cum să acţionăm împreună, ca un grup unit de aliaţi în cadrul Alianţei, sprijinind deciziile Alianţei, care vor fi luate săptămâna viitoare la Bruxelles, la Reuniunea miniştrilor afacerilor externe ai NATO, ceea ce înseamnă Alianţa, dar şi pentru a pregăti Summitul NATO de la Vilnius”, spune Bogdan Aurescu.

În ceea ce priveşte România, şeful Diplomaţiei de la Bucureşti a subliniat „importanţa continuării sprijinului ferm pentru ca Ucraina să-şi consolideze securitatea, pentru a putea face faţă agresiunii ruseşti, pentru a respinge agresorul rus şi pentru a câştiga acest război”.

„Pentru că, aşa cum am subliniat nu o singură dată în aceste două zile, pentru a readuce pacea în regiunea noastră, avem nevoie ca Ucraina să câştige acest război şi aceasta este singura opţiune pe care o avem. Prin urmare, ne vom asigura că acest lucru se va întâmpla şi aceasta este sarcina noastră pentru reuniunea ministerială de săptămâna viitoare, de la Bruxelles, dar şi pentru Summitul de la Vilnius, din iulie. Am reiterat angajamentul ferm al României de a sprijini Ucraina pe toate dimensiunile, în special pe cea a sancţiunilor, în ce priveşte izolarea Rusiei la nivel internaţional, pentru a lupta împotriva impunităţii oficialilor ruşi - chiar astăzi se împlineşte un an de la descoperirea masacrului de la Bucha, deci cred că este extrem de important să ne unim forţele pentru a trage oficialii ruşi la răspundere”, adaugă Aurescu.

El aminteşte că, de la începutul războiului, România a facilitat tranzitul a peste 14 milioane de tone de cereale şi alte produse agricole prin ţara noastră, mai mult de jumătate din ceea ce a fost exportat prin Coridoarele de Solidaritate ale Uniunii Europene şi, de asemenea, a primit peste 3,8 milioane de refugiaţi ucraineni în România.

„În acelaşi timp, am evidenţiat importanţa sprijinului Alianţei pentru cei mai vulnerabili parteneri din regiune, în special Republica Moldova, dar şi Georgia. Trebuie să continuăm să consolidăm rezilienţa Republicii Moldova, care se confruntă cu recentele încercări de destabilizare din partea Rusiei, inclusiv prin tactici hibride maligne. Dar, de asemenea, este important să sprijinim obiectivele de integrare europeană ale acestei ţări. Şi am subliniat sprijinul acordat de România, prin intermediul Defense Capacity Building Trust Fund, şi i-am încurajat pe omologii mei să continue să finanţeze acest instrument important. România a contribuit deja cu un total de 1,35 milioane de dolari la acest fond. Şi, de asemenea, Georgia este foarte importantă - nu trebuie să uităm să sprijinim Georgia. România, împreună cu Regatul Unit, exercită mandatul de Ambasadă - Punct de Contact NATO la Tbilisi, şi trebuie să continuăm să ne sprijinim partenerii georgieni”, mai spune ministrul de Externe.

Bogdan Aurescu a participat, joi şi vineri, la reuniunea miniştrilor de externe aliaţi ai Formatului Bucureşti 9 (B9), care a avut loc în Polonia, la Łódź.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici