Aurescu, noi declaraţii despre chestiunea minorităţilor naţionale: România a fost parte în negocierea Declaraţiei comune UE - Ucraina

România a participat la procesul de negociere a Declaraţiei comune UE-Ucraina, inclusiv a paragrafului care se referă la minorităţile naţionale din Ucraina, spune ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

2898 afișări
Imaginea articolului Aurescu, noi declaraţii despre chestiunea minorităţilor naţionale: România a fost parte în negocierea Declaraţiei comune UE - Ucraina

„Da, după cum ştiţi, am început acest proces de consultări. Am avut o discuţie cu omologul meu, domnul Kuleba, pe 11 ianuarie, în urma discuţiei telefonice pe care cei doi Preşedinţi, domnii Iohannis şi Zelensky, au avut-o pe 4 ianuarie. Suntem în contact la nivel tehnic, aşa cum am convenit cu domnul ministru Kuleba, iar procesul va continua”, spune Bogdan Aurescu, întrebat dacă România a început să facă demersuri către Kiev, astfel încât oficialii ucraineni să se angajeze că, pe viitor, vor consulta minorităţile din Ucraina atunci când vor să schimbe legislaţia care priveşte minorităţile.

El a reamintit că Summitul dintre Uniunea Europeană şi Ucraina, care s-a încheiat recent, a prevăzut, în Declaraţia finală a Summitului, un text care se referă la protecţia acordată persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale.

„Un text convenit de Uniunea Europeană şi de Ucraina, prin care se angajează părţile, inclusiv Ucraina, evident, să consulte reprezentanţii minorităţilor naţionale, să consulte Comisia de la Veneţia, aşa cum, de altfel, am solicitat şi noi. Noi am participat la procesul de negociere a Declaraţiei comune, inclusiv a acestui text care sprijină procesul despre care vorbeaţi”, încheie şeful Diplomaţiei de la Bucureşti.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici