Autorul unui atentat din Bali în care au murit sute de oameni ar putea fi eliberat

Un indonezian încarcerat pentru rolul său în atentatele cu bombă din Bali din 2002, în care au murit sute de persoane, ar putea fi eliberat condiţionat în următoarele zile, după ultima reducere a pedepsei, a declarat vineri un oficial juridic, citat de Reuters.

477 afișări
Imaginea articolului Autorul unui atentat din Bali în care au murit sute de oameni ar putea fi eliberat

Autorul unui atentat din Bali în care au murit sute de oameni ar putea fi eliberat

Indoneziarul Umar Patek, membru al grupării militante Jemaah Islamiyah, legată de Al Qaeda, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare de un tribunal indonezian în 2012, după ce a fost găsit vinovat de atentatele cu bombă care au distrus două cluburi de noapte din Bali, în 2002, în care au murit 202 persoane.

Patek, care a fost condamnat şi pentru rolul său în atentatele mortale cu bombă de la biserici din 2000, a primit o reducere de cinci luni, ca parte a unei serii de reduceri acordate în mod regulat deţinuţilor cu ocazia zilei independenţei Indoneziei, din 17 august.

Zaeroji, şeful biroului de drept şi drepturile omului din Java de Est, unde Patek este încarcerat, a declarat pentru Reuters că atentatorul este acum eligibil pentru eliberarea condiţionată în această lună, deoarece a executat două treimi din pedeapsă, după reducerile de pedeapsă acordate.

Cazul a fost transmis guvernului central pentru aprobarea finală, a spus el.

„Am propus acest lucru ministerului justiţiei şi drepturilor omului şi de acolo se va decide”, a declarat Zaeroji, care poartă un singur nume.

Ministerul Justiţiei şi al Drepturilor Omului nu a răspuns până în prezent solicitării Reuters pentru comentarii privind speţa.

Decizia a stârnit îngrijorare în Australia, unde premierul Anthony Albanese a declarat că eliberarea lui Patek ar avea un impact devastator asupra familiilor victimelor.

„Am pierdut 88 de australieni în acest atac terorist şi a fost un atac barbar”, a declarat Albanese reporterilor din Queensland.

„Ei au un sistem prin care, atunci când au loc aniversări, destul de des se reduc şi se comută sentinţele pentru deţinuţi. Dar când este vorba de cineva care a comis o crimă atât de odioasă, un proiectant şi un fabricant al unei bombe concepute pentru a ucide oameni, pentru a ucide şi mutila, atunci e nevoie să avem o opinie foarte fermă”, a spus el.

Albanese a declarat că guvernul său va discuta pe cale diplomatică în legătură cu acest caz cu Indonezia.

Fugar timp de nouă ani, pe capul lui Patek a fost pusă o recompensă de 1 milion de dolari înainte de a fi în cele din urmă prins în Abbottabad, Pakistan, în 2011, în acelaşi oraş în care Osama bin Laden a fost ucis la câteva luni după arestarea sa.

Hambali, creierul atentatului din Bali, cunoscut şi sub numele de Encep Nurjaman, este în prezent deţinut la Guantanamo Bay, în Cuba, şi aşteaptă procesul din 2006.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici