Baconschi cere demisiile lui Stroe şi Corlăţean pentru renunţarea la obiectivul Schengen

Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi a cerut, duminică, demisiile miniştrilor Radu Stroe şi Titus Corlăţean, din cauza faptului că aceştia au renunţat la un obiectiv de politică externă - aderarea la Schengen - fără a consulta populaţia.

276 afișări
Imaginea articolului Baconschi cere demisiile lui Stroe şi Corlăţean pentru renunţarea la obiectivul Schengen

Teodor Baconschi (Imagine: Ovidiu Micsik / Mediafax Foto)

"Faptul că premierul Victor Ponta l-a mandatat pe ministrul de Interne în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne să renunţe unilateral, în numele României, la obiectivul Schengen trebuie să se soldeze cu demisia ministrului de Externe şi a ministrului de Interne. Guvernul Ponta schimbă agenda externă a României fără să-i întrebe pe români şi fără să amortizeze costurile pe care amânarea la nesfârşit a accesului în Schengen le comportă. Dacă ar fi făcut un referendum, domnul Ponta şi domnul Antonescu, care susţine că putem trăi şi fără Schengen, ar fi constatat că o majoritate covârşitoare a Românilor vor să continuăm acest proces de integrare europeană", a declarat fostul ministru de Externe Teodor Baconschi, într-o conferinţă de presă.

Este "foarte grav" că au renunţat la acest obiectiv naţional, întrucât Schengen înseamnă "ridicarea oricăror oprelişti în tot ceea ce priveşte transportul, circulaţia de mărfuri, de capital, de persoane, de firme", a mai spus Baconschi.

Fostul şef al diplomaţiei a mai criticat faptul că, din septembrie 2011, niciun ministru de externe nu s-a mai întâlnit, în reuniune bilaterală, cu secretarul american de stat. "John Kerry (secretarul american de stat - n.r.) a fost în regiune, nu s-a mai dus la Kiev, a vizitat Chişinăul şi n-a putut fi convins că trebuie să se oprească şi la Bucureşti. Titus Corlăţean l-a însoţit pe premierul Ponta la Washington, s-a pozat cu Ghiţă Mureşan, John Kerry era în oraş şi n-a putut obţine o întrevedere bilaterală pentru a putea evalua împreună stadiul Parteneriatului Strategic româno-american", a punctat Baconschi.

În opinia sa, Guvernul USL propune românilor "o alternativă geopolitică". "Suntem stat membru UE şi NATO şi, în acest moment, constatăm că la Ministerul de Externe nu se mai întâmplă nimic. Nu avem vizite de miniştri de externe din state membre UE, ministrul nostru de externe nu e primit aproape nicăieri, iar USL are o aversiune evidentă faţă de procedurile şi standardele pe care statutul nostru de stat membru le implică. Decât să mai primească teme de la Bruxelles pentru acasă, decât să se confrunte cu MCV, decât să explice partenerilor noştri de ce calitatea democraţiei româneşti scade, ei preferă să se reorienteze către Asia şi Estul îndepărtat", a mai spus Teodor Baconschi.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că ministrul de Interne are mandat din partea Guvernului pentru JAI să spună tuturor oficialilor europeni că autorităţile de la Bucureşti au îndeplinit tot ce ţine de partea română pentru aderarea la Schengen, iar "ce ţine de dânşii să facă când doresc".

"Aveţi mandat din partea Guvernului să spuneţi tuturor colegilor noştri europeni că suntem perfect pregătiţi pentru Schengen, că ce ţine de noi s-a făcut şi ce ţine de dânşii să facă când doresc. Nu mai dorim o dată, ca de fiecare dată să ni se spună «nu acum, data viitoare». Când termină toate alegerile lor naţionale, toate problemele, atunci noi suntem pregătiţi şi intrăm în Schengen", a spus Ponta în şedinţa de guvern.

La Consiliul JAI de joi, România şi Bulgaria au prezentat o declaraţie comună, în care au precizat că au îndeplinit toate criteriile tehnice de aderare la Schengen şi vor solicita "reluarea discuţiei în cadrul Consiliului, fără întârziere, în momentul în care este întrunită unanimitatea", potrivit unui comunicat MAE.

Pe de altă parte, conform unui comunicat MAE, ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, a avut marţi, la Bruxelles, o întrevedere cu secretarul de stat al SUA, John Kerry.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici