Baconschi: Sistemul american de scut anti-rachetă este compatibil cu un eventual sistem NATO

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat duminică, la RTV, că sistemul de scut american, ale cărui elemente sunt amplasate în România, dar şi în state din zona Central şi Sud-Est europeană este compatibil cu un eventual sistem NATO, iar România pledează pentru o astfel de compatibilizare.

27 afișări
Imaginea articolului Baconschi: Sistemul american de scut anti-rachetă este compatibil cu un eventual sistem NATO

Baconschi: Sistemul american de scut anti-rachetă este compatibil cu un eventual sistem NATO (Imagine: Ştefan Micsik/Mediafax Foto)

Ministrul s-a referit, răspunzând unei întrebări, la posibilitatea ca scutul american "din România şi din alte state europene, mai ales din flancul central şi sud-estic" să fie baza unui sistem NATO. El a spus ulterior că există compatibilitate între aceste două sisteme.

"Sigur, sunt compatibile şi noi pledăm pentru această compatibilizare între cele două. Cu alte cuvinte, trebuie să vină şi membrii europeni ai Alianţei Nord-Atlantice cu tehnologie şi fonduri şi cu decizia politică necesară, pentru ca Europa în ansamblu să fie protejată de acest sistem", a spus ministrul.

El a reamintit că "Rusia este invitată să participe, în măsura în care acest sistem o interesează" şi a spus că în discuţiile pe care le-a avut, la Bucureşti, cu ambasadorul rus Alexander Churilin nu a simţit din partea acestuia o îngrijorare, ci o dorinţă de a fi în continuare la curent cu detaliile proiectului anti-rachetă, ale cărui elemente vor fi amplasate în România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici