Baconschi spune că nu îşi va regăsi opinii în WikiLeaks, nefiind "un expert al bârfelor la ambasadă"

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, joi, că nu se aşteaptă să îşi găsească opinii exprimate în vreo notă WikiLeaks deoarece nu este "un expert al bârfelor făcute la ambasadă sau în altă parte", acesta fiind, potrivit precizării sale, "un sport" pe care nu l-a practicat.

15 afișări
Imaginea articolului Baconschi spune că nu îşi va regăsi opinii în WikiLeaks, nefiind "un expert al bârfelor la ambasadă"

Baconschi spune că nu îşi va regăsi opinii în WikiLeaks, nefiind "un expert al bârfelor la ambasadă" (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Nu. Nu sunt un expert al bârfelor făcute la ambasadă sau în altă parte. N-am practicat acest sport", a spus Baconschi, întrebat dacă se aşteaptă ca în vreuna din notele atribuite WikiLeaks să regăsească diverse opinii pe care le-a exprimat în întâlniri.

El a mai spus, referitor la notele WikiLeaks că, "dincolo de savoarea unor anecdote", ele confirmă în mare măsură analizele politice ale preşedintelui Traian Băsescu.

"Am văzut că piaţa media a fost inundată de comentarii. Dincolo de savoarea unor anecdote, este necesar să vedem în această literatură o analiză corectă a situaţiei României post-comuniste, cum se aşează taberele geopolitic vorbind, cine e cine şi cred că asta confirmă în mare măsură analizele politice ale preşedintelui Traian Băsescu", a spus Baconschi, întrebat dacă se aşteaptă la apariţia de noi documente WikiLeaks.

Întrebat apoi dacă se regăseşte în caracterizarea făcută în telegrama publicată de Hotnews referitoare la persoana sa, Baconschi a răspuns afirmativ. "Mă regăsesc şi asta e o dovadă a obiectivităţii acestor evaluări", a spus el.

Baconschi a explicat că nu vorbeşte săptămânal cu ambasadorul SUA. "Diverşi diplomaţi din ambasadă se întâlnesc la un nivel sau altul la MAE. Eu am doar convenţia unei întâlniri trimestriale la un mic dejun de lucru cu ambasadorul", a spus Baconschi.

"În general empatic cu chestiunile importante pentru Ambasada SUA, Baconschi s-a arătat un mare apărător al Bisericii Ortodoxe Române şi nepăsător la plângerile minorităţilor religioase din ţară", se arată într-o cablogramă a Ambasadei SUA la Bucureşti atribuită WikiLeaks şi a cărei traducere a fost publicată de Hotnews.

"Ambasada a fost dezămagită de Baconschi în 2006 când a asigurat Ambasada că un proiect al Legii Religiilor nu va trece în Parlament şi a promis să informeze Ambasada în legătură cu orice progres. Legea, care favoriza Biserica Ortodoxă şi excludea explicit Bisericile mai mici de la ajutoarele guvernamentale şi de la scutirea de taxe, a trecut repede prin Parlament şi a fost promulgată de Preşedinte în ultima săptămână a anului", se mai arată în nota citată de Hotnews.

"Cu toate acestea, foştii oficiali ai Ambasadei care au lucrat cu el l-au etichetat pe Baconschi drept «util» pentru marea majoritate a chestiunilor. Aceşti foşti oficiali ai Ambasadei l-au descris ca un intelectual de centru-dreapta profund anti-comunist şi «ataşat ferm unei puternice relaţii bilaterale şi ataşat în general trans-atlanticismului", continuă telegrama.

În nota citată de Hotnews se mai arată că Andrei Pleşu "este privit drept primul susţinător major al lui Baconschi ("Baconschi's first major sponsor" în original - nota traducătorului). "Pleşu l-a convins pe Baconschi să devină diplomat şi l-a ales să reprezinte Romania la Vatican în 1997. Tot Pleşu l-a convins pe preşedintele Băsescu că Baconschi ar fi un bun secretar de stat în MAE în 2005", precizează sursa citată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici