Barbu: Negocierile pentru Bâstroe, un câştig

Fostul ministru al Mediului Sulfina Barbu susţine că negocierile purtate în cadrul întâlnirilor bilaterale dintre Ucraina şi România privind canalul Bâstroe nu sunt un eşec, ci, din contră, un câştig pentru ţara noastră deoarece Kievul şi-a luat pentru prima dată angajamente faţă de această problemă

3 afișări
Imaginea articolului Barbu: Negocierile pentru Bâstroe, un câştig

Barbu: Negocierile pentru Bâstroe, un câştig pentru România

Sulfina Barbu a declarat, duminică, la Alba-Iulia, într-o conferinţă de presă, că este pentru prima dată când Convenţia de la Espoo a folosit instrumentul comisiei de anchete la cerea expresă a României, comisie care a întocmit un raport obligatoriu pentru Ucraina.

Ea a adăugat că principalii paşi făcuţi în cazul canalului Bâstroe au fost oprirea lucrărilor şi faptul că Ucraina a recunoscut în ultima întâlnire bilaterală de săptămâna trecută că între cele două ţări există o problemă bilaterală. Fostul ministru al Mediului a explicat că în tratatul bilateral s-a consemnat că Ucraina va respecta toate prevederile din raportului comisiei de anchetă al Convenţiei de la Espoo.

„Principalul câştig este că Ucraina a recunoscut pentru prima dată că avem o problemă bilaterală şi a semnat că îşi însuşeşte toate concluziile comisiei de anchetă. Nu este un eşec zic eu ci este un câştig, iar în diplomaţie şi în relaţiile bilaterale nu se câştigă de azi pe mâine. Trebuie să fii consecvent şi după o luptă de doi ani de zile s-a ajuns la acest rezultat şi cred că este notabil”, a spus Sulfina Barbu.

Potrivit sursei citate, România se află într-o procedură asemănătoare cu reactoarele nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă, unde Ucraina şi Bulgaria trebuie să-şi spună punctul de vedere.

Sulfina Barbu a recunoscut că studiile realizate de România arată că realizarea canalului Bâstroe va afecta Delta Dunării şi de aceea ţara noastră trebuie să desfăşoare lucrări de protecţie, iar Ucraina trebuie să respecte ceea ce autorităţile române de mediu solicită. Barbu a spus că lucrările pentru protejarea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării sunt de ordinul milioanelor de euro.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la B1 TV, că este pentru prima dată când Ucraina recunoaşte că Krivoi-Rog, canalul Bîstroe şi minorităţile sunt probleme bilaterale.

Întrebat cum apreciază declaraţia despre canalul Bîstroe făcută de Viktor Iuşcenko după întâlnire, Traian Băsescu a spus că aceasta a fost făcută mai degrabă pentru presa ucraineană şi că poziţia omologului său de la Kiev a fost una foarte clară, mai clară decât cea pe care şi-ar fi putut-o asuma probabil el, dacă ar fi fost întrebat de ce România a construit canalul Dunăre - Marea Neagră micşorând astfel debitul Dunării de la canal până la varsarea în mare.

Băsescu a ţinut să sublinieze că Ucraina este suverană pe teritoriul canalului Bâstroe şi că este o mare victorie pentru România faptul că Ucraina s-a angajat să respecte toate convenţiile internaţionale în domeniu, inclusiv pe cea de la Espoo, în condiţiile în care lucrările efectuate de partea ucraineană pot afecta partea română.

(Serviciul AUDIO al agenţiei MEDIAFAX vă pune la dispoziţie înregistrarea declaraţiilor făcute de fostul ministru al Mediului, Sulfina Barbu. Pentru a beneficia de acest serviciu puteţi accesa adresa de internet http://audio.mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici