Barna susţine că nici jumătate din acordul semnat cu PNL la învestirea guvernului nu a fost respectat de liberali

Liderul USR, Dan Barna, arată, într-o postare pe Facebook, că a avut o întâlnire cu premierul Ludovic Orban şi că au constatat că nici jumătate din acordul politic semnat cu PNL la învestirea guvernului nu a fost respectat.

491 afișări
Imaginea articolului Barna susţine că nici jumătate din acordul semnat cu PNL la învestirea guvernului nu a fost respectat de liberali

Barna susţine că nici jumătate din acordul semnat cu PNL la învestirea guvernului nu a fost respectat de liberali

„M-am întâlnit în după amiaza zilei de ieri (vineri - n.red.) cu premierul Ludovic Orban pentru o analiză de etapă a stadiului respectării angajamentelor pe care PNL şi le-a luat faţă de USR cu ocazia votului de investitură a guvernului şi o discuţie pe contextul politic generat de anunţul angajării răspunderii pe primari în două tururi şi perspectivele de anticipate”, a scris liderul USR Dan Barna, sâmbătă, pe Facebook.

Liderul USR a reamintit în postare câteva dintre prevederile acordului politic cu PNL, întocmit pentru învestirea Guvernului Orban.

„După cum ştiţi, USR şi PNL au semnat înaintea învestirii guvernului un acord politic cu mai multe puncte care vizau rezolvarea unor probleme urgente pe care românii ni le-au reclamat.Amintesc câteva dintre ele: recursul compensatoriu, desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, alegerea primarilor în două tururi, o corectă reprezentare a diasporei în Parlamentul naţional, abrogarea unor prevederi nocive ale Ordonanţei 114, reducerea impozitării pe salariul minim, prioritizarea proiectelor de infrastructură, demararea proiectului de reparare şi de extindere a reţelei naţionale de monitorizare a calităţii aerului, monitorizarea reală a taierilor de lemn”, mai scrie Dan Barna.

Barna a mai spus că a constatat, împreună cu Ludovic Orban, că doar o parte dintre prevederile acordului au putut fi realizate, iar premierul l-a asigurat că toate obiectivele acordului sunt luate în vedere.

„Am constatat împreună că doar o parte dintre prevederile acordului au putut fi realizate până acum. Nu suntem deocamdată nici la jumătate cu lista obiectivelor îndeplinite. I-am spus asta premierului Orban.USR şi-a respectat şi îşi va respecta întotdeauna cuvântul dat şi ne aşteptăm ca partenerii noştri de dialog vor face la fel. În cadrul discuţiei, premierul Orban mi-a confirmat că şi celelalte obiective restante sunt avute în vedere”, mai notează acesta.

Preşedintele USR a mai precizat că se va întîlni cu premierul Ludovic Orban „de câte ori este nevoie" pentru ca "cei trei ani de derivă ai Guvernării PSD" să nu se mai repete.

„Aşa cum am făcut-o în toţi aceşti ani vom continua să fim partizanii reformelor făcute în interesul populaţiei şi vom critica ori de câte ori va fi cazul abandonarea sau ezitările care ne abat de la drumul către ţara pe care ne-o dorim.Voi continua să mă întâlnesc cu premierul ori de câte ori va fi nevoie, vom dialoga oricât va fi nevoie, vom face în cadrul Alianţei USR-PLUS ce este necesar, astfel încât cei trei ani de derivă sub guvernări PSD să nu se mai repete”, a conchis Dan Barna.

Acordul semnat între USR şi PNL prevede următoarele condiţii:

„1. Se angajează să implementeze recomandările MCV şi să pună în acord Legile justiţiei cu recomandările Comisiei de la Veneţia şi ale GRECO
-Abrogarea Legii recursului compensatoriu
-Desfiinţarea Secţiei de Investigaţie a Infracţiunilor din Justiţie
-Renunţarea la pensionarea anticipată a magistraţilor care ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2020
-Adoptarea iniţiativei cetăţeneşti Fără penali în funcţii publice
-Implementarea referendumului pe justiţie din 26 mai 2019

2- Revenirea la alegerile primarilor şi a preşedinţilor de consilii judeţene prin vot în 2 tururi
-Reducerea numărului de semnături la un prag rezonabil pentru toate tipurile de alegeri
-Corecta reprezentare a Diasporei în Parlament
-Scurtarea termenelor de organizare a alegerilor generale anticipate
-Introducerea de sancţiuni pentru neorganizarea la timp a alegerilor locale anticipate

3- Abrogarea OUG Lăcomiei 114, cu excepţia facilităţilor pentru domeniul construcţiilor
-Aşezarea pe principiul contributivităţii a întregului sistem de pensii plătite de stat
-Nu se vor creşte taxe şi impozite
-Prioritizarea investiţiilor în proiecte mari de infrastructură, în special autostrăzi şi căi ferate

4.Tăierile ilegale de păduri, calitatea aerului, poluarea şi gestionarea deşeurilor sunt probleme critice ale României
-Reluarea procesului de includere a Roşiei Montane în UNESCO
-Finalizarea şi operaţionalizarea aplicaţiei Inspectoratului pădurii şi a SUMAL
-Aprobarea limitelor INSPIRE ale ariilor protejate şi reintoducerea custodiilor pentru ONG-uri
-Demararea proiectului de reparare şi de extindere a reţelei naţionale de monitorizare a calităţii aerului

5. Propunerea României de comisar european va fi o persoană competentă şi integră, nominalizată în urma consultării partidelor şi audiată în comisiile de specialitate ale Parlamentului”, potrivit documentului obţinut de MEDIAFAX.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
barna,
orban,
acord

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici