Barroso s-a arătat preocupat, la întâlnirea cu Ponta, de respectarea statului de drept în România

Preşedintele CE, Jose Barroso, a exprimat, în întâlnirea cu Victor Ponta, serioasele preocupări privind recentele evoluţii politice din România legate de respectarea statului de drept, independenţa justiţiei şi rolul CC, CE precizând că premierul a declarat că va furniza aceste angajamente în scris.

308 afișări
Imaginea articolului Barroso s-a arătat preocupat, la întâlnirea cu Ponta, de respectarea statului de drept în România

Jose Manuel Barroso (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Preşedintele Barroso a exprimat serioasele sale preocupări în ceea ce priveşte recentele evoluţii politice din România în legătură cu respectarea statului de drept, cu independenţa sistemului de justiţie şi cu rolul Curţii Constituţionale. El a subliniat că trebuie garantate mecanismele necesare funcţionării unui sistem democratic. Preşedintele Barroso a subliniat în mod clar că Guvernul României trebuie să respecte independenţa totală a sistemului judiciar, să restabilească puterile Curţii Constituţionale şi să se asigure că deciziile acesteia sunt respectate, să numească un Avocat al Poporului ce se bucură de sprijin transpartinic, să garanteze o nouă procedură deschisă şi transparentă pentru numirea Procurorului-General şi a directorului DNA, precum şi să facă din integritate o prioritate politică", se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Potrivit comunicatului, preşedintele Barroso a apreciat asigurările date de premierul Ponta potrivit cărora măsurile ce cad în responsabilitatea Guvernului vor fi luate imediat şi că nu se va precupeţi nici un efort pentru ca să existe un angajament similar şi din partea celorlalte instituţii româneşti.

"Primul-ministru Ponta a declarat că va furniza aceste angajamente în scris urgent. Comisia Europeană îşi va publica raportul de monitorizare din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare în data de 18 iulie 2012, raport în care va trece în revistă progresele înregistrate de România în ultimii cinci ani, inclusiv evoluţiile recente", se mai arată în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici