Băsescu: A început o nouă eră în relaţiile dintre UE şi SUA

Şeful statului a declarat, duminică, la Praga, că a început o nouă eră în relaţiile UE - SUA şi că se dovedeşte că abordarea corectă a fost cea a statului român, de a realiza un parteneriat strategic cu Statele Unite, şi nu cea a analiştilor care spuneau că trebuie să alegem între UE şi SUA.

12 afișări
Imaginea articolului Băsescu: A început o nouă eră în relaţiile dintre UE şi SUA

Băsescu: A început o nouă eră în relaţiile dintre UE şi SUA

"Convingerea pe care o am, şi eu şi mulţi alţi lideri politici au exprimat-o, este că astăzi a început o nouă eră a relaţiilor Statele Unite - Uniunea Europeană şi că relaţia trans-atlantică va fi extrem de puternică în perioada următoare. N-aş vrea să amintesc cu niciun fel de răutate comentariile care erau la un moment dat la noi, la marii şi foarte marii analişti de politică externă care tot timpul spuneau că avem obligaţia să optăm între Statele Unite şi Uniunea Europeană, că de ce Statele Unite când, de fapt, noi suntem europeni", a spus Băsescu, în declaraţia de presă de la finalul reuniunii de la Praga.

"Iată că abordarea politică corectă a fost cea a statului român, de a realiza un parteneriat strategic cu Statele Unite în condiţiile în care eram membri ai Uniunii Europene, pentru că astăzi Uniunea Europeană şi Statele Unite realizează ele însele acest parteneriat", a mai declarat preşedintele României.

"Este o problemă doar de capacitate de a vedea lucrurile puţin înainte şi asta, e adevărat, este obligaţia oamenilor politici, nu a analiştilor de politică", a adăugat el, după care a râs.

Şeful statului a spus că cea mai mare realizare a reuniunii de la Praga este, probabil, faptul că preşedintele Obama a confimat că va susţine obiectivele şi va fi un partener al UE la Conferinţa de la Copenhaga, unde Statele Unite se vor angaja în mod egal cu Europa în combaterea schimbărilor climatice ca urmare a emisiilor de gaze.

"Era, de altfel, punctul asupra cărora dăinuiau cele mai multe semne de întrebare din punct de vedere al angajamentului SUA", a spus Băsescu, menţionând că i-a mulţumit preşedintelui SUA pentru angajamentul alături de UE în diminuarea acestor emisii.

Preşedintele a menţionat că un alt subiect abordat a fost problema legată de Afganistan şi Pakistan. El a menţionat că ambele părţi şi-au asumat obiectivul de a face Aganistanul guvernabil şi a-l pune în mâinile autorităţilor afgane.

"După părerea mea, deşi nu s-a emis un document al acestei reuniuni informale, ea a fost extrem de utilă, a stabilit noi parametri ai relaţiilor UE-SUA şi, mai mult decât atât, a stabilit un parteneriat pe problemele majore ale lumii din acest moment şi în perspectiva lor", a afirmat Traian Băsescu.

"Probabil că nu a mai existat de multă vreme şi un comunicat comun cu privire la lansarea efectuată astăzi sau azi noapte de Coreea de Nord a unei rachete balistice care a survolat teritoriul Japoniei, a fost un comunicat comun Statele Unite - Uniunea Europeană pe acestă temă, care cheamă Coreea de Nord la poziţie pacifistă şi la a nu genera inconveniente de securitate vecinilor şi regiunii în care se află", a spus Băsescu.

El a menţionat că a fost abordată şi problema crizei economice şi financiare, stabilindu-se necesitatea unei acţiuni comune şi că, "deşi abordările sunt cu nuanţe", fenomenul va fi depăşit când atât UE cât şi SUA se vor relansa din punct de vedere economic.

De asemenea, el a menţionat că preşedintele SUA a reluat, în discursul public de la Praga, referirea făcută cu ocazia recentului Summit NATO, legată de faptul că SUA vor aplica, "fără niciun fel de rezervă, articolul 5 din Tratatul NATO, creând tuturor confortul că şi cei care se află la frontiera răsăriteană a NATO sunt în deplină siguranţă".

Citeşte şi:

Obama consideră testul nord-coreean drept o provocare

Coreea de Nord a lansat o rachetă cu rază lungă de acţiune

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici