Băsescu a promulgat ratificarea modificării Tratatului UE privind mecanismul de stabilitatate UE

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, marţi, legea de ratificare a deciziei Consiliului European referitoare la modificarea Tratatului UE cu privire la instituirea mecanismului de stabilitate în Zona euro, aceasta fiind adoptată săptămâna trecută de Parlament.

125 afișări
Imaginea articolului Băsescu a promulgat ratificarea modificării Tratatului UE privind mecanismul de stabilitatate UE

Traian Băsescu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a semnat marţi, 19 iunie a.c., Decretul privind promulgarea Legii pentru ratificarea Deciziei Consiliului European 2011/199/UE din 25 martie 2011 de modificare a articolului 136 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene cu privire la un mecanism de stabilitate pentru statele membre a căror monedă este euro", se arată într-un comunicat transmis de Preşedinţie.

Plenul reunit al Parlamentului a votat, pe 12 iunie, adoptarea proiectului de lege de ratificare a Deciziei Consiliului European privind modificarea Tratatului UE pentru instituirea mecanismului de stabilitate a Zonei euro, după ce preşedintele Băsescu adresase anterior, pe 8 iunie, o scrisoare preşedinţilor celor două Camere în care solicita acest lucru.

Şeful statului ceruse adoptarea "cât mai urgent posibil" a proiectului de lege de ratificare a Deciziei Consiliului European privind modificarea Tratatului UE pentru instituirea mecanismului de stabilitate a zonei euro.

Şeful statului preciza în scrisoare că Decizia Consiliului European datează încă din 25 martie 2011, iar supunerea spre ratificare Parlamentului României a fost făcută printr-un Decret al Preşedintelui publicat în Monitorul Oficial în 8 decembrie 2011.

"Am convingerea că veţi înţelege necesitatea urgentării adoptării proiectului de lege sus menţionat, acest lucru fiind un mod de a ne îndeplini angajamentele asumate faţă de partenerii noştri din Uniunea Europeană", se arăta în scrisoarea transmisă de şeful statului lui Blaga şi Anastase.

Ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa, a declarat, pe 8 iunie, că proiectul de lege pentru ratificarea mecanismului de stabilitate al UE se afla pe ordinea de zi a conducerii Parlamentului şi urma să fie programat pentru vot, marţi, în plenul reunit al celor două Camere.

"Domnul preşedinte cred că de data aceasta nu a fost destul de vigilent, pentru că noi deja am solicitat ca proiectul de lege de ratificare a Deciziei Consiliului European pe Tratatul privind funcţionarea UE cu privire la un mecanism de stabilitate pentru statele membre să fie inclus pe ordinea de zi a şedinţelor Birourilor reunite de luni. Îi mulţumim pentru atenţionare, dar nu era nevoie", a susţinut Duşa.

El a precizat că a fost transmis din 7 mai de Comisiile juridice reunite şi comisiile de afaceri europene au raportul favorabil pentru ratificarea modificărilor la tratatul UE.

În Decizia Consiliului European, publicată în Jurnalul Oficial al UE, se menţionează că la articolul 136 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene se introduce un alineat cu următorul text: "Statele membre a căror monedă este euro pot institui un mecanism de stabilitate care urmează să fie activat în cazul în care este indispensabil, pentru a garanta stabilitatea zonei euro în ansamblu. Acordarea oricărei asistenţe financiare necesare în temeiul mecanismului va face obiectul unei stricte condiţionări".

De asemenea, potrivit Deciziei Consiliului European, statele membre trebuie să notifice "fără întârziere" Secretariatului General al Consiliului finalizarea procedurilor de ratificare în conformitate cu normele lor constituţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici