Băsescu: Abordările care exced Constituţia nu pot fi acceptate de stat - VIDEO

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, la Congresul UDMR, că abordările care exced Constituţia nu pot fi acceptate de instituţiile statului şi frânează realizarea unor procese dorite de toate forţele politice, inclusiv de UDMR, cum ar fi creşterea autonomiei autorităţilor locale.

26 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Abordările care exced Constituţia nu pot fi acceptate de stat - VIDEO

Băsescu: Abordările care exced Constituţia nu pot fi acceptate de stat (Imagine: Mediafax Foto)

El a ţinut să facă observaţii "sincere", "păreri de om politic" în legătură cu "poziţii" ale UDMR.

"Una din mizele esenţiale ale perioadei următoare este legată de ceea ce spuneam mai înainte, procesul de descentralizare, ca un element esenţial de creştere a nivelului de autonomie (...) Procesul poate fi întârziat de abordări extreme. Şi nu o spun din punctul meu de vedere, dar avem obligaţia ca reciproc să ţinem cont unul de sensibilităţile celuilalt. Abordările care vizează elemente ce nu se încadrează în Constituţia României sunt abordări care pot frâna o etapă care acum trebuie parcursă rapid: procesul de descentralizare ca instrument de creştere a nivelului de autonomie ", a spus Băsescu.

El a menţionat că orice abordare care excede Constituţia României nu va putea fi acceptată de instituţiile statului.

"De aceea, sugestia mea este să valorificăm la maximum ceea ce Constituţia ne oferă ca posibilităţi, aşa cum ea a fost votată prin Referendum, acceptată de Parlament, aşa cum ea este mama legilor în România. Cred că solicitări maximale sunt elemente care întârzie sau justifică atitudini de blocare a proceselor de creştere a nivelelor de autonomie a administraţiei locale iar eu nu aş vrea să văd acest deziderat întârziat de motivaţii lipsite de consistenţă", a spus preşedintele.

Şeful statului a ţinut să îi asigure pe reprezentanţii UDMR prezenţi al Congres că au în persoana sa "un partizan fără rezerve al descentralizării ca element esenţial pentru creşterea autonomiei".

Video Ştirileprotv.ro

Pe de altă parte, Băsescu a menţionat că poate afirma, în urma unor discuţii "consistente" pe care le-a purtat cu conducerea UDMR, că punctele sale de vedere coincid cu cele ale Uniunii în legătură cu problema creşterii nivelului de autonomie a autorităţilor locale. Referindu-se, în acelaşi context, la subiectul tratamentului acordat minorităţilor, Băsescu a spus că există anumiţi termeni "pe care uneori îi traducem diferit".

El a mai spus că minorităţile fac o ţară mai frumoasă şi mai puternică, atâta timp cât îşi pot păstra valorile culturale în mod deosebit.

"Este unul din motivele pentru care dau o atenţie deosebită păstrării specificului cultural şi aducaţional a minorităţilor (...) Aşa cum discutam cu câţiva ani în urmă, când se formase Guvernul Tăriceanu, cu domnul preşedinte Marko Bela, cred că legea autonomiei culturale este o lege care trebuie să treacă prin Parlament cât de rapid", a spus Băsescu, fiind aplaudat de cei prezenţi.

El a mai afirmat că, din punctul său de vedere, UDMR e o formaţiune politică ce trebuie respectată pentru că a contribuit la procesul de democratizare a României.

Şeful statului a mulţumit UDMR pentru invitaţia de a participa la Congres, menţionând că va accepta orice invitaţie de acest fel, mai ales din partea partidelor parlamentare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici