Băsescu: Avem nevoie de o politică europeană pentru rromi

Preşedintele Traian Băsescu susţine că rromii reprezintă cea mai numeroasă minoritate discriminată din Europa şi că este nevoie de o politică europeană pentru aceştia.

1 afișare
Imaginea articolului Băsescu: Avem nevoie de o politică europeană pentru rromi

Băsescu: Avem nevoie de o politică europeană pentru rromi

El a decorat, luni, la Palatul Cotroceni, trei rromi, supravieţuitori ai deportărilor în Transnistria din timpul celui de-al doilea război mondial, ocazie cu care a spus că incluziunea socială a rromilor nu va putea fi rezolvată prin măsuri izolate şi deseori contradictorii ale guvernelor naţionale sau ale autorităţilor locale din ţările membre UE.

"Astăzi rromii reprezintă cea mai numeroasă minoritate discriminată de pe continentul european. Avem de fapt nevoie de o politică europeană pentru rromi. Experţi există şi trebuie să folosim expertiza lor. Este nevoie de resurse financiare pentru că, deocamdată, de la Revoluţie încoace, sumele alocate pentru incluziunea socială a rromilor au fost neînsemnate", a spus Băsescu.

El a precizat că, potrivit raportului Comisiei pentru studierea Holocaustului în România, numărul deportaţilor rromi a atins cifra de 25 de mii, jumătate dintre aceştia fiind copii, iar 11 mii dintre ei au murit.

Traian Băsescu a declarat de asemenea că rromii au fost incluşi, alături de evrei, în politica de purificare etnică "a regimului vremii". "Autorităţile au fost nemiloase, i-au luat pe rromi din case, i-au luat pe rromi din armată, i-au luat pe rromi din oraşe sau sate, de la marginea acestora, i-au trimis departe", a spus Băsescu, menţionând că toate acestea au fost făcute în ideea unei naţiuni pure.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici