Băsescu: Calculatorul lui Ridzi a fost de mult investigat, dar trebuie la dosar documente legale

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la TVR, că, în opinia sa, calculatorul Monicăi Iacob-Ridzi a fost de mult investigat de procurori, "dar trebuie puse în dosar documente legale".

25 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Calculatorul lui Ridzi a fost de mult investigat, dar trebuie la dosar documente legale

Băsescu: Calculatorul lui Ridzi a fost de mult investigat, dar trebuie la dosar documente legale (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Preşedintele a făcut aceste declaraţii în contextul unei referiri la Monica Ridzi: "Am ţinut foarte mult la Monica Ridzi, ca tânăr care a evoluat în PDL".

Traian Băsescu a adăugat însă că nimic nu justifică lipsa unui vot pentru a extinde ancheta penală în acest caz.

Preşedintele a spus că a perceput votul din Comisia juridică a Camerei ca pe "o dovadă că «Nu lăsăm un om bolnav la ananghie»".

"Anul trecut au votat foarte prompt trimiterea în faţa procurorilor a Monicăi Ridzi. Acum procurorii au mai cerut extinderea anchetei pe sistemul informatic. Deci se ia calculatorul ca să vadă ce a fost în el. Cât de ridicolă poate fi atitudinea asta...adică «o apărăm pe Monica Ridzi că nu le dăm voie procurorilor să ia calculatorul». Dacă vreţi să fiu foarte sincer, eu cred că acel calculator a fost demult investigat dar trebuie puse în dosar documente legale. Dacă n-a fost investigat este o prostie că n-au avizat extinderea anchetei şi asupra mijloacelor IT", a spus preşedintele.

Membrii Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor au decis, marţi, să respingă cererile de extindere a urmăririi penale şi de încuviinţare a percheziţiei informatice în cazul fostului ministru al Tineretului şi Sportului Monica Iacob-Ridzi.

Deputaţii din Comisia juridică s-au pronunţat, prin vot secret, asupra cererilor de extindere a urmăririi penale şi de încuviinţare a percheziţiei informatice în cazul deputatului PDL.

Astfel, 11 deputaţi au votat că nu sunt de acord cu extinderea urmăririi penale, iar 9 s-au pronunţat în favoarea solicitării în acest sens.

În ceea ce priveşte încuviinţarea percheziţiei informatice, au fost 14 voturi împotriva cererii şi 7 "pentru".

Şedinţa Comisiei juridice s-a desfăşurat cu uşile închise, în absenţa Monicăi Iacob Ridzi.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat, în februarie, Camerei Deputaţilor, declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de Iacob Ridzi Monica Maria.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a sesizat, în 9 februarie, procurorul general al României să solicite Parlamentului urmărirea penală, iar ministrul Justiţiei să ceară încuviinţare percheziţiei informatice în cazul fostului ministru al Tineretului Monica Iacob Ridzi, pentru abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals şi infracţiuni la legea contabilităţii.

În 10 februarie, Ministerul Justiţiei (MJ) informa că a transmis preşedintelui Camerei Deputaţilor o adresă a procurorilor anticorupţie care cereau încuviinţarea unei percheziţii informatice în dosarul vizând-o pe Monica Iacob-Ridzi.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a sesizat procurorul general, Codruţa Kovesi, pentru a solicita Parlamentului României - Camera Deputaţilor, în baza dispoziţiilor articolului 109 alineatul 2 din Constituţia României, articolului 12 şi articolului 19 din Legea 115/1999, republicată, privind responsabilitatea ministerială, precum şi ale Deciziei nr.270/10 martie 2008 a Curţii Constituţionale, urmărirea penală faţă de Monica Iacob Ridzi, fost ministru al Ministerului Tineretului şi Sportului, în prezent deputat, se arăta într-un comunicat al procurorilor.

Fostul ministru al Tineretului este acuzat într-un dosar de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, fals intelectual în legătură cu fapte de corupţie, în formă continuată, uz de fals în legătură cu fapte de corupţie, în formă continuată şi participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la Legea contabilităţii, în formă continuată.

Prejudiciul în acest dosar este de 100.000 de lei, creat în urma achiziţionării de către MTS a unor produse electronice, printre care şi laptopuri, un frigider, au declarat surse judiciare.

În punctul de vedere privind cererea DNA de încuviinţare a percheziţiei informatice, transmis Comisiei juridice la începutul lunii septembrie, fostul ministru PDL al Tineretului Monica Iacob-Ridzi apreciază că procurorii DNA fac un demers inutil, ea oferind datele din proprie iniţiativă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici