Băsescu: CE nu poate fi păcălită de dezbateri politice că DNA ar lucra la comandă

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că Executivul comunitar nu poate fi păcălit de dezbateri politice, uneori susţinute şi de presă, potrivit cărora în România DNA lucrează la comandă politică.

10 afișări
Imaginea articolului Băsescu: CE nu poate fi păcălită de dezbateri politice că DNA ar lucra la comandă

Băsescu: CE nu poate fi păcălită de dezbateri politice că DNA ar lucra la comandă (Imagine: Mediafax Foto)

Şeful statului a făcut o declaraţie de presă în care a trecut în revistă menţiunile din raportul prezentat de Comisia Europeană în legătură cu cele patru obligaţii din domeniul justiţiei asumate de România "prin Tratatul de aderare".

El a ţinut să precizeze că raportul Comisiei Europene este susţinut de un document-suport, cu caracter tehnic, care trebuie citit.

Băsescu a spus că, în legătură cu lupta eficientă împotriva corupţiei, unul dintre cele patru domenii în care România este monitorizată pe justiţie, se evidenţiază pozitiv activitatea DNA şi a Parchetului General. "Partea negativă vizează acţiuni ale Parlamentului şi politicienilor", a continuat Băsescu.

El a ţinut să citeze o menţiune din documentul tehnic care însoţeşte raportul Comisiei Europene, potrivit căreia "numărul şi profilul noilor investigaţii iniţiate de Direcţia Naţională Anticorupţie dezvăluie o evidenţă pozitivă a investigaţiilor imparţiale în cazurile de înaltă corupţie".

"Deci Comisia nu poate fi păcălită de dezbateri politice, uneori susţinute şi de presă, că DNA-ul ar lucra la comandă. Este şi dificil să convingi pe cineva că se face unui politician un dosar penal bazat pe intervenţie politică, atunci când în acest dosar găseşti declaraţii ale foştilor parteneri care pur şi simplu îl reclamă pe respectivul politician", a adăugat Băsescu.

El a arătat, referindu-se la raportul Comisiei, că există şi suportul documentar şi faptic al celor menţionate în raport.

În opinia preşedintelui, esenţial este să nu se politizeze dezbaterea despre raport şi despre justiţie. "Din păcate, aproape toate intervenţiile făcute de politicieni după apariţia raportului n-au arătat decât o îndârjire în a politiza realităţile", a spus Băsescu.

El a făcut un apel la politicieni şi la presă de a privi realist raportul, "pentru că a nu recunoaşte adevărurile din el înseamnă a ne îngropa şansa de a scăpa de clauza de salvgardare sau de monitorizare".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici