Băsescu: Consiliul European devansează semnarea Asocierii Republicii Moldova cu UE pentru iunie, posibil mai

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, vineri, după lucrările Consiliului European de la Bruxelles, că a solicitat devansarea termenului de semnare a acordului de asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, pentru cel târziu luna iunie, dar posibil şi în mai.

180 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Consiliul European devansează semnarea Asocierii Republicii Moldova cu UE pentru iunie, posibil mai

Băsescu: Consiliul European devansează semnarea Asocierii Republicii Moldova cu UE pentru iunie, posibil mai (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit şefului statului, în urma discuţiei cu preşedintele Timofti, la Iaşi, a solicitat în Consiliul European devansarea termenului de semnare a acordului de asociere şi a acordului aprofundat de liber schimb dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova.

"Cel mai târziu în luna iunie (vor fi semnate Acordurile, nr), dacă nu, în mai, numai că problemele sunt şi tehnice şi mai intervine un lucru, nu o să poată fi semnat dacă se reuşeşte pregătirea tuturor documentelor pentru luna mai, Republica Moldova ar putea semna în luna mai, dar cu certitudine nu se va convoca un Consiliu, şi atunci se semnează la nivel de ambasadori. Este şi opţiunea Repubicii Moldova, aici", a anunţat Traian Băsescu.

Potrivit şefului statului, această devansare a fost primită pozitiv şi la Summit-ul PPE, care s-a desfăşurat cu o zi înainte de Consiliul European. "Pentru noi este important că am constatat deschidere şi la PPE, când am ridicat problema, şi acolo obţinusem deja acordul doamnei Merkel, a preşedintelui Barroso şi a preşedintelui Van Rompuy, dar şi azi-noapte, în Consiliu, toţi şefii de stat şi de Guvern au fost de acord cu această decalare a termenului de semnare, pentru Republica Moldova", a spus preşedintele Băsescu.

"Eu l-am sunat pe domnul preşedinte Timofti, să îl informez că a apărut deja în concluzii ceea ce mă rugase să fac şi cu cât mai repede, cu atât mai bine", a mai adăugat el.

Uniunea Europeană va semna Acordul de Asociere cu Republica Moldova până în iunie 2014, a anunţat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Republica Moldova a parafat Acordul de Asociere cu UE în noiembrie anul trecut, la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, iar iniţial oficialii de la Bruxeles şi-au anunţat intenţia de a semna documentul până în luna august.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la Iaşi, după întâlnirea cu omologul său moldovean, Nicolae Timofti, că i-a promis acestuia că va susţine ca în cel mai scurt timp "Republica Moldova să primească un orizont de timp, o perspectivă", ca Republica Moldova să devină membră a Uniunii Europene.

"Soluţia pentru garantarea securităţii Republicii Moldova este accelerarea proceselor de integrare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Nu există soluţie mai bună decât integrarea în UE", a afirmat Traian Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici