Băsescu: Contractul cu Bechtel a fost nefericit, poate exprimarea mea din SUA a fost prea dură

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică la ProTV, că relaţia cu Bechtel a fost "un contract nefericit", menţionând că este posibil ca afirmaţia pe care a făcut-o la ambasada României de la Washington să fi fost "prea dură".

366 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Contractul cu Bechtel a fost nefericit, poate exprimarea mea din SUA a fost prea dură

Preşedintele Traian Băsescu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Traian Băsescu a ţinut să sublinieze aportul extraordinar al ambasadorului SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, în negocierea cu Bechtel.

"Aici aş vrea să menţionez aportul extraordinar în mijlocirea dialogului şi în ieşirea de pe poziţii de forţă a Bechtel a ambasadorului Statelor Unite, care a mediat discuţia între Ministerul Transporturilor şi Bechtel", a declarat Traian Băsescu la emisiunea "După 20 de ani".

Preşedintele a spus că relaţia părţii române cu firma americană Bechtel a fost "un contract nefericit".

Traian Băsescu a menţionat că este posibil ca afirmaţia pe care a făcut-o la ambasada României de la Washington să fi fost "prea dură".

Şeful statului a menţionat însă că partea română a încercat să fure voturi, iar Bechtel ştia că România nu are resurse financiare individuale pentru un astfel de proiect.

"Ambele părţi au ştiut că, din modul în care este făcut contractul acesta, nu este bancabil", a spus Băsescu.

Preşedintele a declarat, marţi, la întâlnirea de la Washington cu reprezentanţii comunităţii româneşti, răspunzând unei întrebări privind Bechtel, că Banca Mondială ar fi trebuit să recomande României să nu facă acest contract, dar "a tăcut şi acum vine să dea oarecare lecţii".

"Construiam cea mai scumpă autostradă din lume într-un contract în care ambii parteneri au vrut să fure. Un contract care s-a atribuit fără licitaţie şi un contract care ne-a dus la nişte preţuri exorbitante. (...) Recomandarea Băncii Mondiale ar fi trebuit să fie: atenţie stat român, că noi lucrăm cu voi de vreo 20 de ani, nu faceţi acest contract, că a fost public şi atunci Banca Mondială a tăcut şi acum vine să dea oarecare lecţii, îmi pare rău. Şi Banca a tăcut şi Fondul a tăcut şi BEI a tăcut şi BERD a tăcut", a spus Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici