Băsescu crede că CNSAS va trece prost prin actualul test

Ticu Dumitrescu, membru CNSAS, a discutat, marţi, pentru câteva minute, după ce şi-a lansat volumul "Mărturie şi document", cu preşedintele Traian Băsescu, spunându-i acestuia că CNSAS trece printr-un test, rămânând de văzut care va fi rezultatul, la care şeful statului i-a răspuns râzând: "Prost".

21 afișări
Imaginea articolului Băsescu crede că CNSAS va trece prost prin actualul test

Băsescu crede că CNSAS va trece prost prin actualul test (Imagine: Mediafax Foto)

Discuţia, la care a participat şi Horia Roman Patapievici, a avut loc în grădina Institutului Cultural Român, după lansarea volumului "Mărturie şi document", semnat de Ticu Dumitrescu.

Băsescu a spus că nu înţelege teama existentă în prezent în legătură cu deconspirarea dosarelor fostei Securităţi şi ale foştilor activişti.

"Este o teamă sau reţinere nejustificată referitoare la dosare", a spus Băsescu, precizând că nu crede că motivaţia ţine de ruşine.

Horia Roman Patapievici a spus că "ei sunt neruşinaţi şi, în acelaşi timp, nu vor să fie daţi în vileag".

"În momentul de faţă, mai vedem, poate e greşit spus reziduuri, îi vedem pe băiatul lui Mizil, pe nepotul nu ştiu cui, pe băiatul nu ştiu cui, pe toate televiziunile. Marea lor problemă este că nu au un sistem cu instituţii care să îi susţină. Marea putere e că pun articole", a spus Băsescu.

Ticu Dumitrescu a menţionat că nu este de acord cu observaţia lui Băsescu. "Cei care au rămas sunt cei care ne conduc şi mai ales care au puterea economică. Sunt atât de puternici încât fac ce vor", a spus el, precizând că "lucrurile s-au mai schimbat".

"Acum se adaptează şi ei. Îi consider mai puternici decât în sistemul fostei Securităţi, când se temeau de anumite măsuri", a adăugat Ticu Dumitrescu, la care şeful statului a râs.

Băsescu a răspuns că instituţiile democratice funcţionează. El a amintit că preşedintele Comisiei parlamentare care s-a ocupat cu suspendarera preşedintelui a fost "domnul Voiculescu".

"Şi uite că nu s-a reuşit", a completat Băsescu.

Ticu Dumitrescu a menţionat că în prezent "CNSAS trece printr-o încercare".

"E un test pe care să vedem cum îl va trece", a spus Ticu Dumitrescu, referindu-se la CNSAS, la care Băsescu a răspuns râzând: "Prost, vă spun de pe acum".

La lansarea volumului lui Ticu Dumitrescu a fost prezent şi fostul premier Adrian Năstase, care a asistat la eveniment din public, stând în picioare în spatele jurnaliştilor şi camerelor de luat vederi, alături de Emil Hurezeanu şi Traian Ungureanu.

După plecarea lui Băsescu, Năstase a schimbat câteva cuvinte cu Ticu Dumitrescu, urându-i "La mulţi ani!" şi ciocnind cu acesta o cupă cu şampanie.

Cazimir Ionescu, membru al Colegiului CNSAS, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, în replică la afirmaţia şefului statului potrivit căruia instituţia va trece prost prin actualul test, că membrii acesteia vor face tot posibilul pentru a-l contrazice pe Traian Băsescu.

"Eu cred că s-a referit la situaţia în care este CNSAS acum", a spus Cazimir Ionescu.

El a menţionat că CNSAS a emis adeverinţe despre "persoane candidate", care au făcut parte din reţele, care au avut nume conspirativ, dar care, juridic, "neavând note", nu pot fi sancţionate pentru că ar fi încălcat drepturile omului.

"Testul este cum se va trece peste acest moment", a spus Ionescu.

El a mai explicat că, în plină campanie, societatea civilă a cerut CNSAS să-şi "exceadă atribuţiile legale" şi să verifice candidaţii înainte de alegeri.

Întrebat dacă este de acord cu afirmaţia şefului statului, Ionescu a răspuns râzând: "Nu sunt de acord, eu sunt optimist. Sunt dincolo de baricadă. Dar îl înţeleg. Vom face tot posibilul să-l contrazicem pe preşedinte".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici