Video Băsescu dă ultimatum Parlamentului

Preşedintele Traian Băsescu a adresat, luni, o scrisoare preşedintelui Senatului şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, în care acordă Parlamentului termen până la 22 octombrie pentru a trimite la promulgare legea votului uninominal, precizând că în caz contrar va emite decretul pentru referendum.

1 afișare

Băsescu le-a scris preşedintelui Senatului şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, avertizând că, dacă până la 22 octombrie nu va primi la promulgare legea votului uninominal, va trebuie să îşi "respecte angajamentele publice" şi să emită decretul de organizare a unui referendum naţional pe tema votului uninominal.

Preşedintele aminteşte în scrisoarea trimisă lui Nicolae Văcăroiu şi lui Bogdan Olteanu că a trimis, în 15 februarie, o scrisoare către Parlament, solicitând avizul pentru organizarea unui referendum pe tema introducerii votului uninominal.

"Constatând că acest demers nu a fost dus la bun sfârşit, am cerut, din nou, partidelor şi Parlamentului, prin declaraţii publice, în lunile iulie şi august 2007, să încheie până în octombrie 2007 procesul de elaborare a legii electorale", arată şeful statului în scrisoarea trimisă preşedinţilor Camerelor parlamentare.

El afirmă că doreşte să primească la promulgare această lege până la data de 22 octombrie, "plecând de la premisa că majoritatea cetăţenilor doresc introducerea votului uninominal" şi menţionează că legea respectivă poate fi adoptată fie prin procedură parlamentară obişnuită, fie prin asumarea răspunderii Guvernului.

"În situaţia în care nu voi primi la promulgare legea până la data de 22 octombrie, va trebui să îmi respect angajamentele publice şi să emit decretul de organizare a unui referendum naţional pe tema votului uninominal, în baza articolului 90 din Constituţie", mai scrie Băsescu.

El atrage atenţia asupra faptului că emiterea de către Guvern a unei ordonanţe de urgenţă pe tema schimbării modului de scrutin nu poate fi o soluţie satisfăcătoare, domeniul electoral fiind "prea important pentru a fi reglementat prin ordonanţe ale Guvernului, iar o asemenea ordonanţă ar fi vulnerabilă prin posibilitatea respingerii ei de către Parlament".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici