Băsescu: Dacă aş fi prim-ministru, aş adopta reducerea CAS acum. Voi discuta joi cu reprezentanţii mediului de afaceri

Preşedintele Traian Băsescu declarat, miercuri, că, dacă ar fi prim-ministru, ar adopta reducerea CAS şi a menţionat că niciodată nu a declarat că nu susţine această măsură.

708 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Dacă aş fi prim-ministru, aş adopta reducerea CAS acum. Voi discuta joi cu reprezentanţii mediului de afaceri

Băsescu: Dacă aş fi prim-ministru, aş adopta reducerea CAS acum (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

UPDATE 13:08 Băsescu discută joi cu reprezentanţii mediului de afaceri despre reducerea CAS

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că joi va avea o întâlnire cu reprezentanţi ai mediului de afaceri, pe tema reducerii CAS.

”Joi voi avea o discuţie cu comunitatea mediului de afaceri, cu câţiva reprezentanţi, nu cu toţi”, a anunţat Traian Băsescu, la B1 TV.

El a precizat că problema este faptul că reducerea CAS adânceşte un deficit structural pe care România îl are, nu unul temporar.

”Când creezi un deficit la Fondul de pensii, el este un deficit structural, pe care îl duci după tine zeci de ani, poate”, a spus Băsescu.

Întrebat, la B1 TV, dacă, în calitate de premier, ar adopta reducerea CAS, în acest moment, preşedintele Traian Băsescu a spus: ”Răspunsul meu e da”. El a explicat şi în ce condiţii ar face acest lucru, şi anume ”dacă voinţa politică se materializează şi în alte acţiuni, precum reducerea cheltuielilor aparatului bugetar”.

Şeful statului a acuzat Guvernul că doreşte să scadă CAS mărind taxele.

Despre faptul că premierul a afirmat că nu a înţeles pronunţia termenului ”MTO” în limba engleză, şeful statului a spus că i-a vorbit în limba română premierului, pentru că discuta cu primul-ministru al României.

”Am folosit abrevierea în limba română, aşa cum o foloseşte Ministerul de Finanţe”, a arătat Băsescu.

Şeful statului a comentat şi faptul că premierul a venit la consultări cu ministrul Ioana Petrescu, deşi iniţial anunţase că vine singur.

”Primul-ministru a luat-o (pe Ioana Petrescu - n.r.), deşi ştia că i-a luat orice armă să susţină reducerea CAS. A fost un bărbat number one domnul Ponta, pentru că, iniţial, a spus că vine singur. Pe urmă a hotărât să o ia, când a constatat că, nemaiavând argumentul Codului Fiscal, cineva trebuie să dea răspunsurile, şi a lăsat-o pe doamna ministru să dea răspunsurile”, a comentat Traian Băsescu.

În opinia şefului statului, ”ticăloşia acestei abordări este că laşi mai mulţi bani la companii şi laşi sarcina în spatele populaţiei”.

”El a vrut, a jucat totul pe CAS, pe electoratul de centru-dreapta”, a mai spus Băsescu.

”Lipsa de caracter a lui Victor Ponta s-a văzut şi din modul în care a sacrificat-o pe doamna ministru, pe care eu nu aş fi sacrificat-o niciodată. Nu aş putea să fac aşa ceva nici unui bărbat şi cu atât mai puţin unei femei”, a mai declarat Traian Băsescu.

Despre faptul că l-ar fi preferat pe Gheorghe Gherghina la consultări, preşedintele a spus: ”Ăla mi-ar fi spus cinstit «Domnule preşedinte, fără taxe nu se poate». Eu îl ştiu pe Gherghina, venea şi spunea, de fapt eu ştiu din interiorul Ministerului de Finanţe, să nu credeţi că trăiesc din ce îmi spune Victor Viorel. Mie îmi vine în fiecare lună execuţia bugetară şi evoluţia personalului bugetar. Problema aici este alta, eu am o responsabilitate când promulg legea”.

Şeful statului a precizat că are experienţa legii salarizării pentru profesori.

”Chiar dacă plec, nu vreau să se spună: «Şi-a bătut joc de noi, nu a încercat să clarifice lucrurile» şi Ponta să spună în decembrie «Păi a promulgat-o. De ce nu ne-a dat-o înapoi?» Şi el îşi dă seama că este un cartof fierbinte, ar vrea să scape de ea cumva, dar să scape cu mâna altuia”, a spus preşedintele Băsescu.

Potrivit lui Băsescu, Victor Ponta are un interes real ”să pară apărătorul CAS, dar când trebuie să îl susţină cu date, ştie că nu poate”. ”E imposibil să nu ştie ce ştiu şi eu din Finanţe”, a adăugat şeful statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici