Băsescu, despre declaraţiile ambsadorului olandez: Probabil ambasadorul la Haga sau MAE să răspundă

Şeful statului a declarat, joi, întrebat despre declaraţiile ambasadorului olandez potrivit cărora trei ani nu s-a făcut nimic pentru progrese în justiţie, că probabil MAE trebuie să răspundă, el adăugând că nu este obligatoriu ca ambasadorii să ştie situaţia în ţările în care sunt acreditaţi.

34 afișări
Imaginea articolului Băsescu, despre declaraţiile ambsadorului olandez: Probabil ambasadorul la Haga sau MAE să răspundă

Băsescu, despre declaraţiile ambsadorului olandez: Probabil ambasadorul la Haga sau MAE să răspundă (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Întrebat cum comentează afirmaţiile ambasadorului Olandei, Traian Băsescu a răspuns: "Nu mi se pare normal ca un şef de stat să intre în dispute cu un ambasador. Fie şi al Olandei. Dar asta... Probabil avem ambasador la Haga să-i răspundă sau poate la Ministerul de Externe cineva".

El a ţinut să menţioneze că "nu este obligatoriu ca ambasadorii să ştie situaţia în ţările în care sunt acreditaţi".

Ambasadorul Olandei la Bucureşti, Tanya Van Gool, declară, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că reticenţele ţării sale faţă de aderarea României în acest stadiu la Schengen ţin de faptul că politicienii de la Haga nu pot explica alegătorilor lor că lucrurile stau bine, pentru că au văzut că nu e aşa.

"Politicienii olandezi nu pot explica cetăţenilor care i-au ales că lucrurile stau bine, pentru că au văzut că lucrurile nu stau bine", susţine diplomatul olandez.

Diplomatul olandez susţine că în primii trei ani de după aderarea României la UE, în 2007, nu s-a întâmplat nimic pentru realizarea progreselor necesare în justiţie, prevăzute de MCV, ci doar în ultimul an au început acţiuni în acest sens.

Tanya Van Gool precizează că Olanda aşteaptă următoarele două rapoarte ale CE pe tema justiţiei pentru o evaluare a progreselor înregistrate de România în acest domeniu, precizând că prin raport al CE înţelege doar rapoartele finale, care conţin şi evaluările de natură politică şi care sunt publicate anual în luna iulie, şi nu documentele interimare de genul celui publicat vineri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici