Băsescu despre prezenţa premierului la Baku: Arată că Ponta nu mai ştie cum să rânjească şi cui

Fostul preşedinte Traian Băsescu spune că prezenţa lui Victor Ponta la Baku "arată că nu mai ştie cum să rânjească şi cui", relaţia cu Federaţia Rusă fiind "un gest de ambiguitate" în politica externă, şi că Ponta trebuie să plece din fruntea Guvernului întrucât "s-a ascuns ca struţul" de justiţie.

2669 afișări
Imaginea articolului Băsescu despre prezenţa premierului la Baku: Arată că Ponta nu mai ştie cum să rânjească şi cui

Traian Basescu (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

Traian Băsescu l-a criticat, duminică, la o întrunire regională a PMP desfăşurată la Iaşi, pe Victor Ponta pentru că s-a dus la Baku, afişându-se alături de Vladimir Putin, în condiţiile în care la evenimentul respectiv nu a fost prezent niciun premier sau şef de stat din Uniunea Europeană.

"Relaţia cu Federaţia Rusă este un gest de ambiguitate în politica noastră externă. Chiar gestul de a fi la Baku alături de premieri şi preşedinţi din Asia centrală, în condiţiile în care niciun premier din UE n-a fost şi niciun preşedinte european n-a fost acolo, arată că Victor Ponta nu mai ştie cum să rânjească şi cui", a spus Băsescu.

El a afirmat că, de şase luni, România nu mai ştie în ce direcţie să o apuce în ceea ce priveşte politica externă.

"De şase luni parcă nu ştim în ce direcţie s-o luăm. Parcă am vrea puţin şi cu America, parcă am vrea puţin şi cu Germania, ceva mai mult cu China şi, dacă se poate, şi cu Rusia. Dimensiunile României nu-i permit astfel de jocuri. Nici capacitatea economică sau capacitatea militară. România trebuie să aibă opţiuni fără dubii. Or ambiguitatea care împinge în politica externă este o mare greşeală. Ani de zile se munceşte la credibilizarea unei abordări, dar încrederea se pierde în câteva zile", a declarat Traian Băsescu.

El a afirmat că Victor Ponta este "unul dintre cei mai prodigioşi mincinoşi pe care i-a furnizat politica românească în ultimii 25 de ani".

"În mod categoric omul acesta are o mare boală. Îşi imaginează realităţile funcţie de interesele lui şi nu funcţie de realitate. Şi atunci minte în permanenţă. A minţit şi că a învăţat ceva din lecţia din 16 noiembrie, a minţit şi că este doctor, a minţit şi că rezolvă problema Rompetrol, a minţit şi că rezolvă Oltchim şi că face Autostrada Comarnic-Braşov, minte continuu. Trebuie să plece. Nu neapărat pentru că are nişte acuzaţii, ci pentru că nu a vrut să se ducă în faţa justiţiei să-şi rezolve acuzaţiile", a spus Traian Băsescu.

El a adăugat că Ponta trebuia să se ducă în faţa judecătorului, să îşi probeze nevinovăţia, iar apoi putea reveni în politică cu fruntea sus.

"Un politician responsabil care spune nu-i adevărat, nu am fost în conflict de interese, cerea propriei majorităţi să voteze încuviinţarea urmăririi penale. Mă duceam în faţa judecătorului, probam că procurorul a exagerat sau a dezinformat şi reveneam în politică cu fruntea sus. Aşa, el s-a ascuns ca struţul şi din cât e de înalt a rămas o gămălie ca om politic. Aceasta a fost atitudinea lui legată de ridicarea imunităţii pentru a fi anchetat pentru conflict de interese. L-a făcut un om politic inexistent. Nu acuzaţia este problema, dar laşitatea, lipsa de curaj de a se duce în faţa judecătorului l-a făcut să rămână zero în politică. Acum nu are decât o soluţie, să plece. Dar să plece acum, pentru că este o povară şi pentru România, şi pentru credibilitatea Guvernului şi cred că şi pentru PSD. Un astfel de lider de partid nu are ce căuta în fruntea Guvernului României. Iar dacă PSD îl acceptă, România nu are de ce să-l accepte, pentru că nu are nicio obligaţie faţă de Victor Ponta", a susţinut Traian Băsescu.

La reuniunea regională a PMP participă aproximativ 1.000 de reprezentanţi ai partidului din şase judeţe ale Moldovei: Iaşi, Suceava, Botoşani, Neamţ, Bacău şi Vaslui.

Victor Ponta a ajuns, vineri după-amiază, în Azerbaidjan, pentru a asista la ceremonia organizată la deschiderea Jocurilor Europene de la Baku, la coborârea din avion pe Aeroportul internaţional "Heidar Aliev" din apropiere de Baku premierul român fiind întâmpinat de oficiali din cadrul Ministerului azer de Externe şi de reprezentanţi ai Comitetului de organizare a Jocurilor Europene 2015, relata site-ul de ştiri Azertag.az.

Într-o fotografie transmisă de presă din tribuna oficială, Ponta apare în spatele preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, la ceremonia de deschidere a Jocurilor Europene care s-a desfăşurat vineri seară în capitala Azerbaidjanului.

Aproximativ 6.000 de sportivi din 50 de ţări participă la Jocurile Europene organizate în Azerbaidjan în perioada 12-28 iunie, aceştia urmând să participe la 22 de sporturi şi discipline sportive. Echipa olimpică a României va avea în componenţă 147 de sportivi, 83 de băieţi şi 64 de fete.

Liderii statelor occidentale au evitat să participe la ceremonia organizată la deschiderea Jocurilor Europene de la Baku, premierul Victor Ponta fiind printre puţinii politicieni europeni prezenţi în Azerbaidjan, ţară condusă de preşedintele Ilham Aliev, vizat de critici internaţionale pentru eliminarea adversarilor politici, încălcarea libertăţii presei şi alte abuzuri asupra drepturilor fundamentale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici