Băsescu, despre retragerea distincţiei în cazul Tokes: Aştept raportul Consiliului

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, că aşteaptă raportului Consiliul de Onoare la Ordinului "Steaua României" înainte de a decide retragerea sau nu a distincţiei acordate lui Laszlo Tokes, menţionând că nu doreşte repetarea istoriei din cazul Corneliu Vadim Tudor.

505 afișări
Imaginea articolului Băsescu, despre retragerea distincţiei în cazul Tokes: Aştept raportul Consiliului

Europarlamentarul Laszlo Tokes (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

Întrebat dacă îi va retrage Ordinul "Steaua României" europarlamentarului Laszlo Tokes, aşa cum recomandă Consiliul, Băsescu a răspuns că doreşte să vadă motivarea şi că procesul nu este unul simplu.

"Trebuie să facă un raport argumentat. Eu nu spun că ceea ce a făcut Laszlo Tokes este un lucru care să ne placă, este admisibil. Nu spun că este, dar am o experienţă. Vezi cazul Vadim Tudor. Vă aduceţi aminte când am vrut să-i retrag Ordinul "Steaua României" lui Vadim Tudor? S-a emis hotărârea membrilor Ordinului, s-a făcut o argumentaţie pentru asta, un raport. (...) După care Vadim Tudor a atacat în instanţă acel document cu argumentele pentru ridicarea decoraţiei şi Administraţia Prezidenţială a pierdut. Eu emisesem decretul în baza acelui raport al Consiliului. În instanţă a fost anulată aplicarea decretului. Nu o să repet asta fără să fiu foarte atent. A fost singurul decret anulat în instanţă în 9 ani de mandat", a spus Băsescu, la B1Tv.

Membrii Consiliului de Onoare al Ordinului "Steaua României" au decis, miercuri, să propună preşedintelui Traian Băsescu retragerea distincţiei oferite europarlamentarului Laszlo Tokes, a declarat Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române.

Decizia a fost luată cu cinci voturi "pentru" şi o abţinere. Haiduc a precizat că decizia finală aparţine preşedintelui.

Anterior, Tokes a părăsit şedinţa Consiliului în semn de protest faţă de refuzul membrilor de a-i permite să fie apărat de un avocat.

Iniţiativa de retragere a distincţiei acordate lui Laszlo Tokes reprezintă o acţiune "extrem de preocupantă", un gest de umilire a comunităţii etnicilor maghiari din România, având scopul de intimidare a celor care solicită autonomia maghiarilor, apreciază Ministerul ungar de Externe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici