Băsescu, despre situaţia lui Geoană: Nu este treaba mea, e a Parlamentului

Preşedintele Traian Băsescu a evitat, miercuri, să se pronunţe cu privire la situaţia în care se află preşedintele Senatului, Mircea Geoană, afirmând că nu este treaba sa, ci a Parlamentului.

268 afișări
Imaginea articolului Băsescu, despre situaţia lui Geoană: Nu este treaba mea, e a Parlamentului

Traian Basescu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax foto)

"Nu este treaba mea, e a Parlamentului", a spus Traian Băsescu.

El a fost întrebat despre cum crede că se va finaliza "episodul" Geoană, dacă acesta va fi sau nu înlocuit din funcţia de preşedinte al Senatului.

Şeful statului a fost chestionat în legătură cu acest subiect după întâlnirea informală pe care a avut-o cu judecătorii Curţii Constituţionale.

BPN al PSD a decis, luni, înlocuirea lui Mircea Geoană în funcţia de preşedinte al Senatului cu Titus Corlăţean. Imediat după şedinţa BPN în care decizia a fost luată, în absenţa lui Geoană şi cu doar un vot împotrivă, Victor Ponta a mers la grupul PSD din Senat. La reuniunea grupului, la care a fost prezent şi Geoană, decizia a fost din nou supusă la vot, fiind înregistrate cinci abţineri şi niciun vot împotrivă.

După şedinţa grupului, Mircea Geoană a declarat că decizia este "pripită şi nejustificată", că aceasta face rău partidului şi este determinată de "interese meschine". Geoană a apreciat că decizia conducerii PSD reprezintă "o greşeală strategică", pentru că aceasta va duce la pierderea de către social-democraţi a poziţiei de preşedinte al Senatului. El a adăugat că, de fapt, "va fi oferită pe tavă" această funcţie puterii.

Ion Iliescu şi Adrian Năstase au anunţat, marţi la prânz, că PSD nu va mai solicita revocarea lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului, întrucât partidul riscă să piardă şefia Senatului.

"Discuţiile care au avut loc în Senat luni au arătat că postul de preşedinte al Senatului ar trebui mai întâi vacantat şi abia apoi numit alt reprezentant al PSD. Asta ar însemna un nou vot în plen, ceea ce schimbă datele problemei. Există riscul ca PSD să piardă funcţia, pentru că PDL şi UNPR şi UDMR au mai multe voturi. Aşa că PSD nu va merge pe varianta vacantării postului de preşedinte prin revocarea lui Geoană, iar situaţia va rămâne aşa cum este acum", a declarat Ion Iliescu pentru MEDIAFAX.

Iliescu şi Năstase au făcut această precizare la scurt timp după ce preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat că a depus la Comisia de arbitraj a partidului o sesizare în care invocă nerespectarea Statutului de către Mircea Geoană. Întrebat dacă Geoană mai are loc în PSD, Victor Ponta a răspuns: "Nu, nu mai are loc în PSD".

În schimb, Ion Iliescu şi Adrian Năstase au evitat să se pronunţe asupra excluderii lui Geoană din partid, spunând că va avea loc o discuţie cu acesta în partid.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că Adrian Năstase şi Ion Iliescu au exprimat opinii personale când au afirmat că PSD nu va insista pentru revocarea lui Mircea Geoană de la şefia Senatului, decizia partidului fiind alta.

Ponta a afirmat că decizia luată luni de BPN al PSD şi decizia grupului PSD din Senat, de înlocuire a lui Mircea Geoană cu Titus Corlăţean în funcţia de preşedinte al Senatului, nu se vor schimba.

"Doresc să reiterez poziţia PSD faţă de evenimentele de luni, poziţie pe care o transmit ca preşedinte al PSD: decizia de luni a BPN, luată cu unanimitate de voturi, precum şi decizia luată de grupul senatorial nu se vor schimba", a precizat el.

Preşedintele PSD a subliniat că afirmaţiile lui Adrian Năstase şi ale lui Ion Iliescu sunt opinii personale, iar el, ca preşedinte al partidului, va pune în aplicare acele decizii.

Ponta a precizat că, dacă poziţia majorităţii membrilor BPN faţă de aceste decizii se va schimba, este dispus să convoace Comitetul Executiv şi chiar congresul PSD.

Miercuri, şedinţa plenului Senatului a început fără ca reprezentanţii PSD să mai susţină introducerea pe ordinea de zi a cererii de înlocuire a lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al acestei Camere.

Înainte de începerea şedinţei de plen, senatorul PSD Ioan Chelaru, vicepreşedinte al Senatului, a declarat că grupul parlamentar din care face parte nu a depus nicio cerere în acest sens la Biroul permanent.

"Deocamdată nu este înscrisă nicăieri procedura de înlocuire a domnului Mircea Geoană", le-a răspuns el jurnaliştilor, întrebat dacă PSD a depus solicitarea în scris la conducerea Senatului.

"Urmează să se ia o decizie politică din acest punct de vedere. Eu cred că procedura va continua, dar Biroul Politic (BPN - n.r.) de luni al partidului va stabili exact cum se procedează. Eu cred că procedura trebuia dusă până la capăt", a menţionat senatorul social-democrat.

El a arătat că situaţia va fi analizată săptămâna viitoare şi se va lua o decizie în raport de poziţia pe care Comisia de integritate a partidului o va avea faţă de refuzul lui Mircea Geoană de a se conforma unei hotărâri a Biroului Permanent Naţional al PSD.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici