Băsescu discută astăzi cu partidele despre Planul pentru Educaţie

Preşedintele Traian Băsescu îi va primi, miercuri, la Cotroceni, de la ora 13.00, pe reprezentanţii partidelor parlamentare, pentru a discuta pe tema Planului Naţional pentru Educaţie, singurul partid care a anunţat că nu va participa fiind PRM, prin vocea lui Corneliu Vadim Tudor.

1 afișare
Imaginea articolului Băsescu discută astăzi cu partidele despre Planul pentru Educaţie

Băsescu discută astăzi cu partidele despre Planul pentru Educaţie

Preşedintele Traian Băsescu a invitat reprezentanţii partidelor parlamentare la consultări pe tema Planului Naţional pentru Educaţie, întâlnirea fiind programată să aibă loc la Palatul Cotroceni, miercuri, începând cu ora 13.00.

Preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a anunţat, săptămâna trecută, că va refuza orice invitaţie la Palatul Cotroceni, criticându-l pe şeful statului pentru că a recomandat autorităţilor de la Belgrad să discute cu cele de la Priştina, deşi România nu recunoaşte independenţa Kosovo.

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, sâmbătă, că social-democraţii vor merge la consultări, menţionând ulterior că delegaţia va fi formată din vicepreşedinţii Vasile Dâncu şi Ecaterina Andronescu şi şeful Departamentului Educaţie, Ana Birchall. "Tema pactului pe educaţie ne aparţine şi vom merge la consultări, chiar dacă preşedintele Băsescu are talentul de a fura ideile altora", a adăugat el. Geoană a mai susţinut că, fiind un an electoral, consultările pe această temă ar fi trebuit să aibă loc sub "egida neutră" a Academiei Române.

În acelaşi timp, PSD a avertizat că nu va semna pactul pe educaţie propus de preşedinte dacă acesta nu va stabili acordarea a 7% din PIB pentru educaţie.

Preşedintele PDL, Emil Boc, a anunţat, luni, că partidul său va răspunde solicitării şefului statului privind semnarea unui Pact naţional pentru educaţie şi va participa, miercuri, la Cotroceni, alături de liderii celorlalte partide, la consultările pe această temă.

Emil Boc a enumerat şi "câteva principii fundamentale asupra cărora PDL va putea cădea de acord: asigurarea, în perioada 2008 - 2012, a unui minim de 6% din PIB pentru educaţie, descentralizarea financiară şi fundamentarea curiculei în raport cu nevoile comunităţii, adoptarea principiul potrivit căruia finanţarea urmează elevul pentru ciclul primar şi liceal şi diferenţierea universităţilor, astfel încât coerenţa sistemului educaţional să pridă contur".

Partidul Conservator va fi reprezentat la Cotroceni de o delegaţie condusă de Irinel Popescu.

PNL a anunţat că va fi reprezentat la Cotroceni de ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, şi de senatorul Puiu Haşotti.

Preşedinte UDMR, Marko Bela, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că, având în vedere că 2008 este un an electoral, dacă ar fi în locul ministrului Educaţiei şi al Guvernului, el nu s-ar grăbi cu proiectele pachetului de legi în domeniul învăţământului.

În opinia sa, în acest moment, nu există şanse ca partidele să îşi coreleze punctele de vedere în aşa fel încât în Parlament să poată fi adoptate "proiecte coerente" în acest sens. Marko Bela a mai spus că nu Preşedinţia are, în primul rând, menirea de a impune o reformă în domeniul educaţiei.

Şeful statului a invitat partidele parlamentare şi la sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut pentru a discuta cu acestea despre pactul naţional pentru educaţie, PC, PSD şi PNL refuzând invitaţia. El a criticat, atunci, partidele care nu au venit la Cotroceni, precizând că va avea în vedere când va desemna viitorul premier să aibă de-a face numai cu partidele angajate în acest pact.

Băsescu a spus, atunci, că PD şi PLD s-au angajat să semneze pactul pentru educaţie. El a mai declarat că, dacă va constata că PSD, PNL şi PC vor continua să boicoteze pactul pentru educaţie, atunci va îndemna partidele care au declarat că doresc să semneze documentul, să o facă, şi în cazul în care vor ajunge la guvernare, să-l aplice, scoţând astfel din ecuaţie partidele care nu susţin acest demers.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici