Băsescu: După descentralizarea din sănătate, trebuie găsit un alt sistem de plată a medicilor

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, la reuniunea cu preşedinţii de consilii judeţene care are loc la Buşteni, judeţul Prahova, că după descentralizarea din sănătate va trebui găsit un alt sistem de plată a medicilor, întrucât actualul îi obligă să "stea cu mâna întinsă la pacienţi".

8 afișări

"Trebuie să spun că, dacă primiţi spitalele, primul lucru va trebui ca procedurile să fie introduse în spitale, în mod obligatoriu, şi medicii plătiţi pe alt sistem decât cel care îi obligă acum să stea cu mână întinsă la pacient. Îi obligă, pur şi simplu. Nu poţi să citeşti, nu poţi să te pregăteşti la 10-15 milioane de lei (vechi - n.r.) salariu", a declarat preşedintele Traian Băsescu, citat de corespondentul MEDIAFAX.

În opinia preşedintelui, trebuie specializate foarte repede persoane pe managamentul sanitar, iar descentralizarea va trebui să aibă efecte, altfel va fi considerată un eşec.

El le-a spus primarilor prezenţi la reuniunea cu preşedinţii de consilii judeţene că va trebui să îşi asume "mult mai mult" pentru ca descentralizarea să aibă efecte, precum şi să se îngrijească, printr-un control public continuu, de spitale şi de şcoli.

Făcând referire la operaţia la care a fost supus într-un un spital din afara ţării, Traian Băsescu a spus că managerul acelei instituţii nu era medic, cadrele medicale aveau contracte pe o perioadă determinată, fiind plătite în funcţie de numărul de operaţii, iar asistentele medicale efectuau operaţiuni specializate.

"Acolo, lucrurile sunt foarte bine manageriate, spitalele au proceduri. La noi, spitalele nu au proceduri şi uite-aşa te ia de pe patul acela din greşeală, te taie de apendicită şi tu ai amigdalită. În România există probleme majore de management. Nici ministerul nu are manageri sanitari. Problema este dacă voi reuşiţi să specializaţi rapid un grup de oameni pe management sanitar. Va trebui să vă asumaţi mult mai mult, pentru că dacă nu se vede un salt şi în educaţie şi la spitale, descentralizarea lor va fi considerată un eşec şi se vor găsi destui să demonstreze: uite, dacă erau la minister. Dar noi ştim că datorită controlului public continuu al comunităţii primarul se va îngriji de spital, de şcoală", le-a spus Băsescu reprezentanţilor autorităţilor locale prezenţi la reuniunea de la Buşteni.

În perioada 26-29 martie, la Buşteni, are loc reuniunea-dezbatere pe tema descentralizării, organizată de Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România, la lucrări participând reprezentanţi ai Asociaţiei Municipiilor din România, Asociaţiei Oraşelor din România şi Asociaţiei Comunelor din România, la dezbaterile de sâmbătă fiind prezent şi şeful statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici