Băsescu: Eu îmi permit uneori libertăţi dincolo de limita pe care mi-o permite funcţia

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi seară, la Miercurea Ciuc, că uneori îşi permite libertăţi dincolo de limita pe care i-o permite funcţia, menţionând că priveşte în mod egal la dreptul la libertate al cetăţenilor români, indiferent de etnie.

24 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Eu îmi permit uneori libertăţi dincolo de limita pe care mi-o permite funcţia

Băsescu: Eu îmi permit uneori libertăţi dincolo de limita pe care mi-o permite funcţia

"Eu însumi sunt un om care îşi permite libertăţi dincolo de limita pe care mi-o permite funcţia. Înţeleg foarte bine nevoia de libertate a fiecărui cetăţean român şi vă pot spune că privesc egal la dreptul la libertate al românilor, al cetăţenilor români de etnie maghiară, al italienilor, al sârbilor, al ucrainenilor, al tuturor celor 18 nimorităţi din România. Toţi, în mod egal, majoritari şi minoritari, avem dreptul să ne păstrăm cultura, obiceiurile de care ne simţim legaţi", a spus Băsescu în discursul rostit la manifestările prilejuite de împlinirea a 52 de ani de la Revoluţia antisovietică şi pentru libertatea maghiarilor.

Preşedintele a menţionat că a participat la manifestările de la Miercurea Ciuc din respect pentru maghiarii care trăiesc în România şi pentru evenimentele Revoluţiei maghiare.

"Aş putea spune că Revoluţia în statele Europei de Est a început la 23 octombrie 1956 în Ungaria şi s-a terminat tocmai în decembrie 1989 în România", a spus Băsescu, adăugând că şi românii, cehii, slovacii şi slovenii trebuie să privească cu respect curajul maghiarilor din 1956.

Şeful statului a spus că naţiunile română şi maghiară au trăit 45 de ani într-un regim pe care nu şi l-au dorit, "un regim ilegitim şi criminal, care a condamnat conştiinţe şi milioane de oameni" şi pe care l-a condamnat în Parlament, adăugând că aceste evenimente leagă cele două popoare.

"Români şi maghiari ne proiectăm viitorul într-o Europă prosperă", a spus Băsescu, adăugând că rănile trecutului trebuie lecuite prin viitor.

Preşedintele Traian Băsescu şi preşedintele ungar Solyom Laszlo s-au întâlnit, joi seară, în sala de protocol a Consiliului Judeţean Harghita, din Miercurea Ciuc. Preşedintele Solyom Laszlo a sosit la Miercurea Ciuc cu maşina, fiind întâmpinat, în faţa Palatului Administrativ, de preşedintele Traian Băsescu.

Cei doi şefi de stat au intrat în sala de protocol pentru o discuţie, iar după finalizarea acesteia Traian Băsescu şi Solyom Laszlo se vor deplasa cu maşina în Piaţa "1956" din municipiu pentru a participa la manifestările ocazionate de împlinirea a 52 de ani de la Revoluţia antisovietică şi pentru libertatea maghiarilor.

Preşedintele Traian Băsescu a ajuns, joi seară, în jurul orei 18.30, cu elicopterul, la Miercurea Ciuc, pentru a se întâlni cu şeful statului ungar, Solyom Laszlo, fiind întâmpinat de prefectul de Harghita, Constantin Strujan, de preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, şi de primarul municipiului Raduly Robert, iar Garda de Onoare, constituită din militari ai Regimentului 30 "Mihai Viteazul", a intonat imnul de stat al României.

Preşedintele Ungariei va părăsi România în cursul zilei de luni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici