Băsescu: Eu n-aş fi considerat că îmi cad galoanele dacă mă duceam ca premier la Consiliul Afaceri Generale al UE

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că lui nu i-ar fi "căzut galoanele" dacă se ducea ca premier la CAG să susţină interesul ţării sale, şeful statului explicând că la acest consiliu participă un membru al Guvernului, decis de primul-ministru.

257 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Eu n-aş fi considerat că îmi cad galoanele dacă mă duceam ca premier la Consiliul Afaceri Generale al UE

Băsescu: Eu n-aş fi considerat că îmi cad galoanele dacă mă duceam ca premier la Consiliul Afaceri Generale al UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele a spus că, dacă ar fi crezut într-adevăr că poate rezolva ceva, Victor Ponta ar fi putut merge la Reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG) al UE, pentru că participarea este decisă de premier. El a fost întrebat despre scrisoarea pe care i-a adresat-o lui Victor Ponta de a merge acesta la CAG.

"Cunosc foarte bine Tratatul UE, vă pot citi articolul 16 din Tratat, care spune: «Consiliul exercită împreună cu PE funcţia legislativă şi bugetară». Mă mir, până acum spunea că nu sunt contabil, că nu sunt economist, că nu am Guvern. Dar l-a trimis pe domnul Orban (la CAG -n.r.), care nici el nu este economist. «Exercită funcţii de definire a politicilor şi coordonare în conformitate cu poziţiile prevăzute în Parlament». Ce coordonează domnul Ponta? Adunarea din Parlament? Nu era mai bine dacă era acolo? «Reprezentant ministerial din fiecare stat membru»", a spus Băsescu.

El a afirmat că, "dacă nu ar fi fost demagog şi nu ar fi făcut un simplu joc politic şi de imagine, dacă ar fi crezut într-adevăr că poate rezolva ceva", premierul ar fi putut merge la CAG.

"În general, participarea este la nivel de miniştri, dar când faci acasă atâta caz de ce vrei să obţii, de dreptul de veto, eu m-aş fi dus. Dacă eu aş fi avut drept, dar această instituţie, Consiliul UE, este rezervată membrilor Guvernului, eu m-aş fi dus pentru că este pregătitoare pentru Consiliul European. Uzanţa este să participe un ministru cu un mandat foarte clar, dar având în vedere agitaţia, interesul manifestat, problema de viaţă şi de moarte pe care a făcut-o, eu nu aş fi considerat că îmi cad galoanele dacă m-aş fi dus în locul unui ministru. Eu scrisoarea am trimis-o de marţi", a adăugat şeful statului.

MAE preciza că reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG) al UE este strict ministerială, la aceasta participând miniştrii sau secretarii de stat ai Afacerilor Externe şi Afacerilor Europene.

"Reuniunea Consiliului Afaceri Generale este o reuniune strict ministerială, la aceasta participând, ca de fiecare dată, miniştrii /secretarii de stat ai afacerilor externe şi ai afacerilor europene din Statele Membre", se menţiona într-un comunicat MAE, transmis, luni, MEDIAFAX.

De asemenea, MAE mai precizează că România este reprezentată la această reuniune de către Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene, iar din delegaţia română face parte şi un director general din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Premierul Victor Ponta a susţinut, luni, că a primit o scrisoare din partea preşedintelui Traian Băsescu în care i se propunea să participe la reuniunea Consiliului Afaceri Generale al UE, dar că nu a dorit să anunţe acest lucru deoarece această cerere demonstrează că preşedintele nu cunoaşte reguli europene.

Ponta a arătat că la astfel de reuniuni participă doar miniştrii Afacerilor Europene, iar solicitarea preşedintelui Băsescu demonstrează un lucru "oarecum ruşinos", şi anume că acesta nu cunoaşte regulile europene.

"Am primit, dar nu am vrut să vorbesc despre ea, pentru că ar demonstra că preşedintele Traian Băsescu nu cunoaşte regulile europene şi ar fi oarecum ruşinos", a spus Ponta.

El a explicat că la Consiliul de Afaceri Generale al UE participă întotodeauna miniştrii Afacerilor Europene, în cazul României fiind vorba de ministrul Leonard Orban.

"Nu am cum să particip eu, pentru că nu participă niciun prim-ministru. Prim-miniştrii participă la Consiliul European, cu excepţia României şi Lituaniei", a adăugat Ponta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici