Băsescu: Guvernul Croitoru are 50% şanse să fie învestit

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la RFI, că guvernul Croitoru are 50% şanse să fie învestit şi că nu va face demersuri pentru a chema misiunea de evaluare a FMI în România până nu vede ce se întâmplă cu Cabinetul ce va fi propus în Parlament.

14 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Guvernul Croitoru are 50% şanse să fie învestit

Băsescu apreciază că guvernul Croitoru are 50% şanse să fie învestit (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Va fi greu, dar domnul Lucian Croitoru are obligaţia să meargă în Parlament cu o echipă şi să facă tot ce se poate să treacă. Eu o să-l ajut cât pot. Eu spun (că are şanse să fie învestit guvernul Croitoru - n. r.) 50%. Fără să spun lozinci, am convingerea că totuşi există un număr de parlamentari care înţeleg şi interesul naţional, nu numai interesele legate de bătălia politică pentru alegerile prezidenţiale", a declarat Traian Băsescu.

Şeful statului a enumerat posibilităţile pe care le are în cazul în care guvernul Croitoru nu este învestit, respectiv să desemneze imediat un alt prim-ministru, dând asigurări că, într-o astfel de variantă "va fi aşa cum este cutuma politică, de la partidul cu cel mai mare număr de locuri în Parlament, implicit de la PDL", să lase misiunea desemnării unui nou premier pentru după alegerile prezidenţiale şi validarea noului preşedinte sau să îl desemneze tot pe Lucian Croitoru, dacă acesta va accepta.

"Aceste alternative depind de un singur lucru. Depinde de ceea ce voi reuşi să concluzionez cu FMI. Dacă FMI se menţine pe poziţia de a nu face vizita de evaluare până când nu avem un guvern legitim, nu voi putea evita varianta desemnării imediate a unui nou prim-ministru. Dacă reuşesc să ajung la o înţelegere cu FMI, să facă vizita de evaluare cu sau fără guvern legitim, atunci lucrurile se schimbă şi am o marjă de manevră mai largă", a mai spus Băsescu.

El a menţionat că nu va face niciun demers în relaţia cu FMI până când nu vede ce se întâmplă în Parlament cu guvernul Croitoru.

Totodată, Traian Băsescu a adăugat că guvernul Croitoru ar trebui să aibă "o îmbinare de oameni noi şi oameni cu experienţă".

"O garnitură nouă nu se poate. Va trebui să fie o îmbinare de oameni noi şi oameni cu experienţă, pentru că a merge pe o garnitură complet nouă înseamnă ca, timp de o lună, până când oamenii ăştia se acomodează cu instituţiile, practic să nu ai niciun fel de experienţă. Pe ministerele cheie, Finanţe, Interne, Economie, Agricultură, Muncă, nu se poate evita pornirea de la unii oameni cu o minimă experienţă în conducerea ministerelor", a mai declarat preşedintele Băsescu, menţionând că nu vizează neapărat miniştrii, ci şi secretari de stat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici