Băsescu: Guvernul să se pronunţe în legătură cu Roşia Montană, Roşia Poieni şi gazele de şist

Preşedintele Traian Băsescu a cerut, marţi, noului ministru al Mediului şi Guvernului să analizeze rapid şi să decidă în legătură cu investiţiile de la Roşia Montană, Roşia Poieni şi gazele de şist.

698 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Guvernul să se pronunţe în legătură cu Roşia Montană, Roşia Poieni şi gazele de şist

Băsescu: Guvernul să se pronunţe în legătură cu Roşia Montană, Roşia Poieni şi gazele de şist (Imagine: Cristian Movila/Mediafax Foto)

El a menţionat că este necesară o decizie rapidă a autorităţilor române în legătură cu investiţiile străine privind resursele naturale.

Băsescu a menţionat că deciziile, de aprobare sau respingere, sunt de preferat actualei situaţii în care investitorii aşteaptă hotărâri din partea autorităţilor.

El a precizat că recomandă autorităţilor să decidă în favoarea derulării investiţiilor şi creării de noi locuri de muncă.

"Ceea ce vă cer, domnule ministru şi domnilor membri ai Guvernului, este să vedeţi dacă e fezabilă Roşia Montană. Dacă este fezabilă, daţi rapid avize, dacă nu, spuneţi nu investitorului, pentru că fiecare zi în care întârziem ne va costa enorm în următorul proces. Nu mai ţineţi astfel de subiecte în dezbatere publică pentru că descalifică autorităţile române", a spus Băsescu, la ceremonia de depunere a jurământului de către Attila Korodi.

Şeful statului a arătat că amânarea deciziei de la Roşia Montană afectează statul român în planul imaginii externe, atât pe pieţele internaţionale, cât şi la instituţiile internaţionale, dar şi în faţa cetăţenilor români, având în vedere consecinţele în plan juridic şi lipsa locurilor de muncă.

"Îmi pun speranţa că la Mediu avem un ministru căruia îi place acţiunea, într-o direcţie sau alta, dar ea trebuie luată, pentru că indecizia este cea mai mare pagubă care poate fi adusă României şi din punct de vedere al imaginii, dar şi al consecinţelor din punct de vedere juridic", i-a spus Băsescu lui Korodi.

Preşedintele s-a referit şi la dezbaterea legată de consecinţele pentru mediu ale exploatării gazelor de şist.

"Se pare că în ultima vreme am devenit extrem de legaţi de dorinţa de a rămâne continuu importatori de gaze. Cel puţin, asta este concluzia mea după ce văd înverşunarea cu care se luptă împotriva exploatării gazelor de şist. Aflăm că sunt generate cutremure de mari dimensiuni, dar SUA îşi asigură 25% până la 30% din necesarul de gaze prin exploatarea gazelor de şist, Polonia în curând îşi va diminua masiv dependenţa de importul de gaze ca urmare a exploatării masive a gazelor de şist. Probabil că unii vor ca în România să nu se întâmple nimic", a spus şeful statului.

De asemenea, preşedintele a arătat că toţi demnitarii şi jurnaliştii care contestă parteneriatele cu firmele străine în privinţa zăcămintelor de aur de la Roşia Montană şi de la cupru de la Roşia Poieni ar trebui să meargă acum în zonă şi să observe dacă modalităţile actuale de exploatare respectă standardele de mediu.

Băsescu a mai cerut presei să renunţe la "minciună şi demagogie" în prezentarea subiectelor referitoare la exploatările miniere. "Ori acest lucru nu poate fi reparat decât prin renunţare la minciună, la demagogia mass-mediei, la demagogia oamenilor care nu înţeleg (…) Responsabilitatea conducerii României nu o are nici Voiculescu, nici Vântu, nici orice alt patron de presă sau om neinformat, ci o are Parlamentul şi Guvernul României", a concluzionat el.

Noul ministru al Mediului, Attila Korodi, a depus, marţi, jurământul de învestitură în funcţie, la Palatul Cotroceni, în faţa şefului statului, a preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, a premierului şi a reprezentanţilor Guvernului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici