Băsescu, în Serbia: Cei ce se revendică a fi de origine română să aibă dreptul de a-şi menţine limba

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi, la Belgrad, că a discutat cu omologul său sârb despre problema vlahilor şi că este "clar" că cei ce se revendică a fi de origine română trebuie să aibă drepturile de a-şi menţine limba şi cultura respectate.

854 afișări
Imaginea articolului Băsescu, în Serbia: Cei ce se revendică a fi de origine română să aibă dreptul de a-şi menţine limba

Băsescu, în Serbia: Cei ce se revendică a fi de origine română să aibă dreptul de a-şi menţine limba (Imagine: Gabriel Pecheanu/Mediafax Foto)

"Ca prieteni, am discutat despre minorităţile naţionale, despre chestiunea vlahilor din ţara noastră. Există cetăţeni ai Serbiei care se declară ca fiind vlahi, există şi cetăţeni care se declară ca români, există cetăţeni care consideră că românii sunt vlahi. Noi respectăm drepturile cetăţenilor noştri ca, în conformitate cu standardele europene, să se declare cum doresc. Asta subînţelege şi protecţia limbilor în totalitate, înţelegem prietenii noştri români când deschid această chestiune", a declarat preşedintele Serbiei, Boris Tadic.

La rândul său, preşedintele Traian Băsescu a afirmat că discuţia avută cu omologul sârb despre situaţia minorităţilor naţionale a fost "foarte bună".

"Vreau să ştiţi că ne este cunoscut faptul că parte din vlahi se revendică a fi de origine română, alţii nu recunosc această origine şi noi nu obligăm pe nimeni să aibă vreo opţiune. În acelaşi timp, e clar că cei ce se revendică a fi de origine română trebuie să aibă drepturile de a-şi menţine limba şi cultura respectate. Mulţumesc domnului preşedinte, guvernului Serbiei pentru abordarea constructivă pe care o au din acest punct de vedere", a menţionat şeful statului român.

De asemenea, răspunzând întrebării unui jurnalist sârb, Traian Băsescu a dat asigurări că România nu condiţionează adoptarea Acordului de asociere a Serbiei la UE de rezolvarea unei "probleme sau alteia, deci nici de rezolvarea problemei vlahilor".

"De altfel, nici nu ar fi posibil, astăzi suntem pe 1 noiembrie şi Consiliul European va fi pe 9 decembrie (când se va decide statutul Serbiei de candidat la UE - n.r.). Deci când să se rezolve problema vlahilor, pe care, trebuie să recunosc, o discutăm de mai mulţi ani? Noi am ridicat şi vom continua să ridicăm problema vlahilor care se declară a fi români. Nu este o legătură între ratificarea acordului de asociere şi problema vlahilor", a explicat Băsescu.

El a adăugat faptul că România a ratificat deja în Camera Deputaţilor Tratatul de asociere a Serbiei şi că speră că Senatul va face acelaşi lucru în timp util, în aşa fel încât în 9 decembrie România să fie "un susţinător probat, prin aprobarea raportului de asociere în Parlament, deci un susţinător fără rezerve", a conchis şeful statului.

Preşedinţii Traian Băsescu şi Boris Tadić au susţinut o declaraţie comună de presă, după ce au avut convorbiri tete-a-tete şi au participat la convorbiri oficiale în prezenţa membrilor celor două delegaţii oficiale.

Şeful statului român se află într-o vizită de stat de două zile în Serbia.

Preşedintele Băsescu are programată miercuri o vizită în Valea Timocului, unde se va întâlni cu reprezentanţi ai etnicilor români.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici