Băsescu: În societatea românească a apărut o falie. Obiectivul major al meu este eliminarea ei

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat, luni, că o concluzie personală după rezultatul refendumului este că în societatea românească s-a creat o falie ideologică, socială şi economică, el precizând că obiectivul său major până la finalul mandatului este diminuarea şi eliminarea acesteia.

304 afișări
Imaginea articolului Băsescu: În societatea românească a apărut o falie. Obiectivul major al meu este eliminarea ei

Băsescu: În societatea românească a apărut o falie. Obiectivul major al meu este eliminarea ei (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"În ceea ce mă priveşte, o concluzie (după referendum, n.r.) e că în societatea românească s-a creat o falie", a spus Băsescu.

El a precizat că obiectivul major până la încheierea mandatului său va fi reducerea sau eliminarea acestei falii.

"Obiectivul major până la finalul mandatului meu este reducerea sau eliminarea acestei falii, o falie uneori ideologică, care îşi are rădăcina în 13-16 iunie '90, o falie economică, o falie socială", a spus Băsescu.

Potrivit acestuia, această falie face ca societatea să fie extrem de polarizată.

"Altă concluzie a acestui referendum este aceea că în societatea românească s-a creat o falie uriaşă, o falie care devine principalul risc pentru naţiunea română. Din acest motiv, obiectivul major al activităţii mele până la încheierea mandatului este diminuarea şi, dacă va fi posibil, eliminarea acestei falii. Nu este o falie care a apărut peste noapte, este o falie care îşi are originea în istoria noastră postdecembristă, dar este o falie care deja a devenit riscantă pentru atingerea obiectivelor pe care naţiunea română le are. De aceea, efortul meu major până la încheierea mandatului va fi diminuarea cât mai mult, dacă nu eliminarea, acestei falii - o falie, uneori, ideologică, care îşi are rădăcinile în 13-16 iunie '90, o falie economică, o falie socială. Toate aceste elemente fac ca societatea românească să fie extrem de polarizată, iar împotriva acestei polarizări şi a diminuării polarizării societăţii româneşti îmi permit să afirm că voi dedica cea mai mare parte a efortului mandatului meu, atât cât a mai rămas", a argumentat Băsescu.

El a mai spus că un alt obiectiv al său va fi reconstrucţia credibilităţii României.

"Dar, dincolo de acţiunea românilor, care s-a încheiat aseară, la ora 23.00, politicienii trebuie să convingă partenerii că 3-6 iulie a fost doar o rătăcire, şi nu un mod de a proceda sistematic în România. Va fi greu să îi convingem pe partenerii noştri europeni că pot avea în noi, în statul român, aceeaşi încredere pe care au avut-o până înainte de data de 3. Şi, totuşi, nu avem altă soluţie decât să respectăm toţi valorile Uniunii Europene, valorile statelor democratice. De aceea, cred că prioritatea politică pe care o avem este exact reconstruirea credibilităţii României", a afirmat Băsescu.

Totodată, el a ţinut să atragă atenţia Guvernului că România are doi duşmani "extrem de puternici" la momentul actual: criza economică şi, respectiv, seceta, iar eforturile trebuie îndreptate spre combaterea acestora.

"Aş atenţiona în mod deosebit Guvernul că, în momentul de faţă, România are doi duşmani extrem de puternici. Primul este criza economică. Este o criză economică ce se manifestă nu numai în România, ci în toată Uniunea Europeană. De aceea, ea este extrem de puternică. Leacul împotriva crizei economice nu se află numai în România. De aceea, eliminarea efectelor crizei economice este extrem de dificilă şi numai prin solidaritate şi abordări comune la nivel politic, dar şi corect şi eficient comunicate publicului, vom reuşi să depăşim momentele dificile care urmează. Un al doilea mare duşman este seceta. Agricultura românească este puternic lovită de secetă şi efectele economice nu vor întârzia să apară către sfârşitul trimestrului trei şi se vor manifesta extrem de puternic în trimestrul patru. Cei doi duşmani - criza economică şi seceta care afectează puternic agricultura - cu siguranţă sunt de competenţa activităţilor Guvernului, dar oricând le pot sta la dispoziţie cu experienţa şi cu susţinerea măsurilor corecte pe care eventual ar fi dispuşi să le ia", a mai spus Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici