Băsescu: Înainte de a decide statutul Kosovo, UE a hotărât crearea forţei de stabilitate în zonă

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Bruxelles, la încheierea summit-ului UE, că, urmare a solicitării României, Consiliul european a decis crearea forţei de stabilitate în regiune, urmând ca în ianuarie să ia hotărârea referitoare la statutul provinciei Kosovo.

2 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Înainte de a decide statutul Kosovo, UE a hotărât crearea forţei de stabilitate în zonă

Băsescu: Înainte de a decide statutul Kosovo, UE a hotărât crearea forţei de stabilitate în zonă

Şeful statului a apreciat că poziţia României exprimată la summit-ul UE pe tema Kosovo a fost "constructivă, europeană şi de apărare a interesului naţional".

El a subliniat că, în lipsa unei rezoluţii ONU şi fără respectarea principiilor fundamentale ale dreptului internaţional privind inviolabilitatea frontierelor, România nu va accepta soluţia privind statutul provinciei Kosovo.

Traian Băsescu a adăugat că această poziţie a României nu este una uşoară, iar statutul de membru UE o obligă la solidaritate europeană. Preşedintele a spus că, de aceea, România a solicitat să i se creeze condiţii să participe la forţa UE care va fi desfăşurată în zonă, ceea ce înseamnă ca decizia de participare la această forţă să fie luată înainte de stabilirea poziţiei privind viitorul statut al provinciei Kosovo.

Şeful statului a explicat că partea română a făcut această solicitare, pentru că, în eventualitatea unei decizii de declarare a independenţei Kosovo, pe care România nu o doreşte, Bucureştiul nu va putea răspunde solicitării unui stat pe care nu-l recunoaşte.

Traian Băsescu a anunţat că, în aceste condiţii, Consiliul European a decis acum crearea forţei UE de stabilitate în regiune, urmând ca în ianuarie să ia hotărârea referitoare la statutul provinciei Kosovo.

Preşedintele a subliniat că poziţia României a fost că o eventuală declarare unilaterală a independenţei Kosovo nu poate fi recunoscută de Bucureşti. El a spus că pleacă de la premisa că atât Priştina, cât şi Belgradul sunt în Europa, iar sprijinirea poziţiilor lor trebuie să aibă în vedere statut de viitoare membre într-o Europă Unită, şi nu "puteri din afara Europei".

Şeful statului a menţionat că România ar fi gata oricând să recunoască o eventuală rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU în legătură cu Kosovo. El a spus însă că România nu poate fi de acord cu declararea unilaterală a independenţei provinciei în lipsa unei astfel de rezoluţii şi cu nerespectarea dreptului internaţional care prevede inviolabilitatea frontierelor şi neacordarea de drepturi colective minorităţilor, ceea ce ar putea fi un precedent în zonă.

Răspunzând unei întrebări, Băsescu a spus că poziţia României legată de Kosovo vizează interesul ei naţional şi nu se raportează la poziţiile unor state precum Rusia şi SUA.

"Dacă vă veţi uita în discursul de la preluarea funcţiei, încă din ianuarie 2005 poziţia exprimată a fost aceeaşi. Rusia şi-a formulat poziţia acum 12 luni. Noi nu avem o poziţie care să vizeze poziţia Rusiei sau poziţia SUA, ci o poziţie care vizează interesul naţional în primul rând şi în al doilea rând nevoia de solidaritate cu statele UE", a spus şeful statului.

Băsescu a adăugat că poziţia României în legătură cu provincia Kosovo a fost constantă pe timpul mandatului său şi că nu se va schimba. Ministrul de Externe a completat declaraţia preşedintelui: "Cel puţin nu în scurt timp". Şeful statului a râs şi a spus: "Domnul Cioroianu are dreptate. Nu se va schimba în scurt".

La rândul său, premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat că poziţia României a fost apreciată drept o poziţie constructivă, precizând că aceasta este atât în acord cu interesul naţional, cât şi cu solidaritatea europeană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici