Băsescu, întrebat de ce salariile ar urma să se reîntregescă în iunie: Păi să mutăm alegerile atunci

Şeful statului declară că, în cazul unei recesiuni în a doua parte a anului, nu se va ajunge iarăşi la tăieri de salarii şi, întrebat cum de reîntregirea salariilor bugetarilor ar urma să aibă loc tocmai în iunie, în preajma alegerilor locale, a răspuns râzând: "Păi să mutăm alegerile atunci".

417 afișări
Imaginea articolului Băsescu, întrebat de ce salariile ar urma să se reîntregescă în iunie: Păi să mutăm alegerile atunci

Băsescu, întrebat de ce salariile ar urma să se reîntregescă în iunie: Păi să mutăm alegerile atuncib (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Întrebat cum de pică această revenire a salariilor bugetarilor solicitată de el tocmai în iunie, în preajma alegerilor locale, preşedintele a răspuns râzând: "Păi să mutăm alegerile atunci".

El a adăugat că măsura s-ar fi impus de la 1 ianuarie anul acesta, însă semnalele din economie de la sfârşitul anului trecut au îndemnat la prudenţă.

"În mod normal, dacă nu eram prudenţi şi ştim toţi ce se întâmplă în trimestrul I, ar fi trebuit ca de la 1 ianuarie 2012, aşa cum la 1 ianuarie 2011 s-a revenit pe o jumătate din reducere, să facem acelaşi lucru. Dar semnalul din decembrie anul trecut, când s-a produs o reducere a exporturilor, semnalul pentru agricultură, că am avut o toamnă secetoasă şi s-a ratat rapiţa, ne-a făcut ca din prudenţă să spunem: hai să facem analiza în aprilie", a argumentat şeful statului.

Totodată, întrebat de unde ar putea veni banii pentru această măsură privind salariile bugetarilor, el a răspuns: "Din veniturile bugetului ar trebui să vină banii". De asemenea, în opinia preşedintelui, "reîntregirea" salariilor ar trebui făcută într-un singur pas printr-o mărire de circa 15%, raportat la nivelul actual.

Şeful statului a arătat că, în cazul unei recesiuni în a doua parte a anului, nu se va ajunge iarăşi la tăieri de salarii.

"Noi am anunţat atunci că a fost o măsură temporară, dar România nu mai poate ajunge în situaţia din 2009 şi 2010, pentru simplul motiv că e mult mai pregătită să facă faţă crizei. Acum avem o rezervă pe care să o folosim în cazul că nu se fac veniturile din încasările de stat. O rezervă din împrumuturi, dar o avem. Atunci nu puteam să luăm bani de pe piaţă", a spus preşedintele.

El a mai argumentat şi că măsura va avea efect pozitiv pentru creşterea economică, ce ar putea fi afectată în a doua parte a anului de estimările de recesiune din UE. "Nu sunt un adept al creşterii prin consum, dar privind la ce urmează să se întâmple în UE, toate estimările ne spun recesiune în a doua parte a anului, trebuie compensat cu ceva, că vom avea probabil reducerile de exporturi. Măsura de reîntregire a salariilor va avea natura de stimulare a consumului dacă oamenii vor avea convingerea că suntem pe un drum de creştere", a spus preşedintele.

El a mai arătat că această măsură coincide şi cu teoriile unor economişti distinşi cu premiul Nobel care critică măsurile de "austeritate absolută".

"Eu am văzut foarte mulţi medaliaţi sau distinşi cu premiul Nobel pentru economie care avertizează de câteva luni bune că austeritatea absolută nu este o soluţie de ieşire din criză. Această măsură se încadrează exact în ceea ce am văzut acum acolo unde se aplică austerităţi fără a mai da şi şanse minimale de creştere a consumului", a evidenţiat el.

Preşedintele a declarat, duminică, la emisiunea "După 20 de ani" de la PRO TV, că decizia de revenire a salariilor la nivelul anterior tăierilor nu a fost luată din populism, ci deoarece s-au îndeplinit condiţiile stabilite.

Traian Băsescu a prezentat şi argumente în sprijinul revenirii la nivelul salarial anterior, arătând că au fost îndepliniţi parametrii din acordul cu FMI referitori la cheltuielile din buget cu salariile angajaţilor din sectorul public.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici