Băsescu invită separat partidele şi grupurile parlamentare la Cotroceni, începând cu ora 15.00. Liderii USL au decis să meargă împreună

Preşedintele Traian Băsescu a adresat partidelor şi grupurilor parlamentare o nouă invitaţie la consultări, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru, discuţiile urmând să înceapă la ora 15.00, pentru fiecare delegaţie fiind alocate câte 30 de minute.

1186 afișări
Imaginea articolului Băsescu invită separat partidele şi grupurile parlamentare la Cotroceni, începând cu ora 15.00. Liderii USL au decis să meargă împreună

Traian Băsescu (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Conform invitaţiei transmise de preşedintele Băsescu, programul consultărilor începe de la 15,00, primul grup parlamentar invitat la Palatul Cotroceni fiind cel al minorităţilor naţionale.

De la 15.30 este invitat Partidul Conservator, iar de la 16,00 UNPR.

Ulterior, de la 16,30, este invitată delegaţia UDMR, de la 17,00 cea a PNL, urmează de la 17.30 delegaţia PSD, iar ultima delegaţie este cea a PDL, de la 18,30.

În invitaţie sunt menţionate ca temeiuri ale demersului prezidenţial art.85 alin. (1) şi al art. 103 alin. (1) din Constituţia României, în conformitate cu care "Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament".

Preşedintele adaugă că invitaţia este adresată având în vedere demisia primului-ministru din această funcţie şi ţinând cont de faptul că niciun partid politic nu are majoritate absolută a locurilor din Parlamentul României.

Potrivit invitaţiei, fiecare delegaţie poate fi formată din maximum 12 persoane.

  • Liderii USL au decis să meargă împreună la Cotroceni, de la ora 17.00

Liderii USL au decis să meargă împreună la Cotroceni, de la ora 17.00, deşi invitaţia adresată de şeful statului era pentru discuţii separate cu partidele care formează Uniunea, respectiv de la ora 15.30 cu PC, de la ora 17.00 cu PNL, iar de la 17.30 cu PSD.

"Am anunţat că noi nu participăm decât împreună, ca USL, la ora 17.00", a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele PC, Daniel Constantin.

"Decizia este să mergem împreună de la ora 17.00", a declarat pentru MEDIAFAX şi vicepreşedintele PNL Mihai Voicu.

Consultările au fost programate, iniţial, pentru ora 12.00, dar au fost amânat după anunţul lui Emil Boc privind demisia Guvernului.

Preşedintele Traian Băsescu a luat act, luni, de demisia lui Emil Boc din funcţia de prim-ministru şi a semnat decretul de numire a lui Cătălin Marian Predoiu ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului-ministru, până la formarea noului Guvern.

Premierul Emil Boc a declarat, luni, că şi-a depus mandatul atât la preşedintele României, cât şi la Parlament.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici