BOC A DEMISIONAT: Am depus mandatul Guvernului pentru a detensiona situaţia politică şi socială din ţară

Premierul Emil Boc i-a anunţat, luni, pe miniştri că a decis să depună mandatul Guvernului, confirmând informaţiile transmise anterior de MEDIAFAX privind demisia din funcţie.

28645 afișări
Imaginea articolului BOC A DEMISIONAT: Am depus mandatul Guvernului pentru a detensiona situaţia politică şi socială din ţară

Emil Boc (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

UPDATE 12:28 - Emil Boc: Am fost ales de congres şi mă voi comporta ca atare, ca preşedinte al PDL

Premierul demisionar Emil Boc a declarat, luni, întrebat dacă va rămâne în fruntea PDL, că a fost ales de către Congres şi "se va comporta ca atare, ca preşedinte al PDL".

UPDATE 12:18 - CĂTĂLIN PREDOIU, DESEMNAT DE BĂSESCU PREMIER INTERIMAR, după demisia Guvernului Boc

Preşedintele Traian Băsescu a luat act, luni, de demisia lui Emil Boc din funcţia de prim-ministru şi a semnat decretul de numire a lui Cătălin Marian Predoiu ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului-ministru, până la formarea noului Guvern.

UPDATE 11:52 - Consultările politice ale şefului statului pe cele două teme anunţate pentru luni au fost anulate, urmând să fie transmisă o nouă invitaţie, pe tema desemnării noului premier, cel mai probabil tot pentru luni, a precizat Administraţia prezidenţială.

UPDATE 11:50 - Boc şi-a depus mandatul la Preşedinţie şi la Parlament şi a avut discuţii cu Băsescu

Întrebat ce a discutat la Cotroceni, Emil Boc a spus: "Am îndeplinit regulile procedurale, am depus mandatul atât la preşedinte, cât şi la Parlament. Potrivit Constituţiei, Guvernul răspunde politic în faţa Parlamentului şi, în consecinţă, am depus mandatul Guvernului la Parlament şi pentru că am fost nominalizat de preşedinte, l-am depus şi la preşedinte".

"Am depus mandatul deoarece nu mă agăţ de putere, pentru mine contează mai puţin dacă mai rămân în funcţie câteva luni, până la alegerile din noiembrie. Am luat decizia de a depune mandatul Guvernului pentru a detensiona situaţia politică şi socială din ţară, dar şi pentru a nu pierde ceea ce românii au câştigat: stabilitatea economică a ţării", a spus Boc.

El a făcut apel către clasa politică pentru a trece rapid prin parlament un nou guvern şi a mulţumit atât preşedintelui Traian Băsescu, pentru un "parteneriat corect în interes public", cât şi foştilor şi actualilor miniştri din mandatul său.

"Aţi ştiut de prima dată că nu veniţi la un concurs de popularitate", a spus Boc miniştrilor.

Şeful Guvernului a arătat totodată că apreciază efortul PDL pentru a susţine măsurile anticriză dispuse de Guvern şi a apreciat că acest efort va fi răsplătit din punct de vedere politic.

El a mulţumit totodată populaţiei pentru că a înţeles în ultimii ani să suporte măsurile de reformă ale Guvernului.

Premierul a amintit că, pentru anul trecut, România a înregistrat, după doi ani de criză, o creştere economică de aproxmativ 2,5%, una dintre cele mai mari din UE, şi că pentru acest an Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional apreciază că România va avea o creştere economică mai mare decât cea din zona euro.

Reducerea inflaţiei la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani, un curs valutar stabil şi menţinerea sub control a datoriei publice şi a deficitului bugetar au fost alţi factori prezentaţi de premier drept efecte ale măsurilor economice corecte dispuse de Guvern în mandatul său.

Boc a susţinut că nu există un risc de neplată a salariilor şi pensiilor şi că stabilitatea economică înseamnă şansa pentru viitorul apropiat de creştere a salariilor şi pensiilor.

"Această stabilitate economică trebuie apărată cu orice preţ şi nicium preţ nu este prea mare pentru asta", a spus Boc.

  • Boc: Depun imediat mandatul la Preşedinţie şi Parlament, regretele vor fi prezentate în memorii

Premierul Emil Boc a declarat, luni, că din punct de vedere procedural urmează să depună mandatul Guvernului atât la Preşedinţie, cât şi la Parlament în perioada imediată.

El a adăugat că regretele pe care le are pentru părăsirea funcţiei de prim-ministru le va prezenta în memorii.

Premierul Emil Boc le-a transmis, luni, liderilor coaliţiei că ar dori să se retragă de la conducerea Guvernului, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale. În acest context, liderii coaliţiei discută şi despre posibilitatea organizării alegerilor anticipate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici