Băsescu: Joe Biden a venit la Bucureşti pentru a discuta despre scutul antirachetă

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni seară, la B1Tv, că vicepreşedintele SUA, Joe Biden, a venit la Bucureşti la finele anului 2009 pentru a discuta despre amplasarea elementelor scutului antirachetă pe teritoriul României, decizia fiind una aşteptată.

26 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Joe Biden a venit la Bucureşti pentru a discuta despre scutul antirachetă

Băsescu: Joe Biden a venit la Bucureşti pentru a discuta despre scutul antirachetă (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

"În septembrie preşedintele Statelor Unite a anunţat schimbarea opţiunii de protejare a teritoriului statelor membre NATO. În octombrie a venit vicepreşedintele Biden şi, dincolo de conferinţa de presă şi ceea ce a înţeles presa - a venit Biden să susţină pe unul sau pe altul dintre candidaţi ( la alegerile prezidenţiale - n.r.), în fapt a venit cu mesajul amplasării scutului, a elementelor se scut pe teritoriul României. Asta a fost discuţia de fond şi principala problemă", a evocat preşedintele Traian Băsescu.

El a reamintit că situaţia politică de la Bucureşti e fost una "extrem de dificilă".

"Nu aveam Guvern, aveam ministru interimar la Externe... Practic, nu am avut un cerc de politicieni cu care să mă consult, dar ştiam politica noastră generală. Abia după instalarea Guvernului am pregătit membrii CSAT pentru o astfel de eventualitate", a adăugat Băsescu.

De asemenea, şeful statului a mai spus că Barack Obama le-a dat asigurări liderilor ţărilor din Europa Centrală şi de Est, la Praga, că aceste ţări "nu au fost obiect de troc pentru realizarea START II".

Totodată, Traian Băsescu a apreciat că ambele semnatare ale acordului START II, SUA şi Federaţia Rusă, doreau reducerea numărului focoaselor nucleare pentru că "modernizarea continuă a acestor focoase este costisitoare".

"În al doilea rând era un exces de armament nuclear care există şi acum. Va dura până când ambele ţări vor ajunge la 1550 de lovituri nucleare. Deci va fi un timp de executare acestei reduceri. Orice armă nucleară care numai există este bine pentru toţi. Este evident că semnarea unui asemenea acord înseamnă încredere între cele două mari puteri nucleare", a adăugat Băsescu.

El a spus că Rusia ştia despre anunţul privind amplasarea lementelor de scut în România, fapt dovedit chiar şi prin lipsa unor declaraţii pe subiect la cel mai înalt nivel din partea Moscovei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici