Băsescu la RRA: Suntem aşezaţi pe un stat realizat după chipul şi asemănarea lui Ion Iliescu. Vezi aici declaraţiile preşedintelui

Preşedintele Traian Băsescu a fost invitat, miercuri, la Radio România Actualităţi, unde a declarat că suntem aşezaţi pe un stat realizat după chipul şi asemănarea lui Ion Iliescu, iar acest stat trebuie modernizat. Vezi aici declaraţiile şefului statului.

59 afişări
Imaginea articolului Băsescu la RRA: Suntem aşezaţi pe un stat realizat după chipul şi asemănarea lui Ion Iliescu. Vezi aici declaraţiile preşedintelui

(Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Declaraţiile preşedintelui la Radio România Actualităţi:

- Evaluarea pe care o dau Guvernului este una bună pe fond. Un Guvern care a reuşit să se ridice, cu toate stângăciile lui de comunicare, este un Guvern care şi-a făcut datoria. A avut curaj să îşi asume măsurile dure, grele, care le-au adus maximă impopularitate. Despre perspectivele lui Emil Boc în fruntea PDL-ului, eu nu mai cunosc demult acest partid. Mai cunosc foarte puţini dintre cei cu care am construit partidul. Eu continui să fac ce am făcut şi în timpul guvernului Tăriceanu, nu dau ordine prin televizor. Nu întotdeauna eu am dreptate.

Înţeleg opţiunea sentimentală a colegilor în cazul Ridzi

- În ceea ce priveşte cazul Monica Iacob Ridzi, preşedintele a declarat: Pot să înţeleg opţiunea sentimentală a colegilor. Nu se pune problema că dosarul Ridzi este blocat. Am discutat şi la întâlnirea cu partidele din coaliţie subiectul. Are un copil cu deficienţe, stă internată pentru o boală extrem de gravă, îi înţeleg pe colegi pentru opţiunea sentimentală, dar asta nu justifică slăbiciunea. Când e vorba de interesul naţional, politicianul nu poate fi sentimental. Această abordare îi face rău doamnei Ridzi, o aşează în categoria Adrian Năstase. A existat un interes major la PSD şi PNL să existe un al doilea caz Năstase.

- Nu există niciun stat al UE în care justiţia să fi făcut atât rău ţării pe care o reprezintă precum cel din România. Ideea că eşti un Dumnezeu nu poate funcţiona şi nu o acceptă nimeni. Cei de la Bruxelles nu înţeleg că în România un judecător interpretează legea pentru a o încălca pentru a-şi crea favoarea de a mai fi în CSM. Eu nu mă scuz pentru nimic. Ce era de executiv şi de CSAT s-a făcut. Peste justiţie nu am cum să mă bag, pentru că este independentă. Există magistaţi pregătiţi să mintă şi cu un tupeu mult mai mare decât al politicienilor. Instituţiile unde eu numesc şefi au avut şi vor avea aprecieri pozitive. Cel mai important lucru în raporturile noastre cu UE este credibilitatea. Un CSM instalat fără a avea credibilitate va fi lipsit de credibilitate 6 ani. România nu mai poate aştepta 6 ani.

Eu am obligaţia să încerc atingerea obiectivului de aderare la Schengen

- Eu am obligaţia ca până în ultima clipă să încerc atingerea obiectivului de aderare la Schengen. Sunt ţări care au obiecţii la acest lucru, din cauza problemelor din justiţie. Pentru blocarea accesului nu trebuie decât o singură ţară. Marea dezbatere este în ce măsură accesul în Schengen poate fi legat şi de alte motivaţii decât îndeplinirea condiţiilor tehnice. În 2006 s-a semnat un acord între CE şi România cu privire la acceptarea unui mecanism de cooperare şi verificare pentru a satisface cerinţele. Cert este că România continuă să aibă probleme în justiţie. Acum nu mai sunt optimist legat de raport, ştiu primele concluzii ale celor care au făcut vizita de evaluare în noiembrie. Era foarte puternic pus sub semnul întrebării CSM-ul, legat de perspectiva alegerilor şi de sarcinile care trebuie îndeplinite. Alegerile la CSM au arătat că interpretăm legea cum ne convine. Evoluţiile sunt negative pentru că a apărut situaţia de la Camera Deputaţilor cu cazul Ridzi, iar astăzi Senatul a lăsat o ceaţă totală legat de lista CSM, ceea ce este mai rău decât dacă ar fi luat oricare decizie. Jocul a fost făcut pentru ca la Curtea de Apel să se poată da un rezultat favorabil legat de o ilegalitate. Cei care evaluează sistemul de justiţie românesc nu vor trece cu vederea acest lucru. Avem nevoie de un CSM credibil în ţară şi în străinătate.

- Munca în foarte multe domenii este descurajată în primul rând de sistemul excesiv de asistenţă socială pe care România l-a dezvoltat în perioada 2007-2008. Este clar că atâta timp cât primeşte un venit minim garantat de la stat, omul se va mulţumi cu el. Trebuie să generăm soluţii de stimulare a prezenţei oamenilor în câmpul muncii. Problema dezvoltării centrelor de colectare este o realitate. Sunt locuri în care să se vândă producţia agricolă. După veselia privatizării centrelor de colectare, este clar că Guvernul trebuie să stimuleze dezvoltarea unui sistem de colectare pentru a-i sprijini pe ţărani, dar trebuie dezvoltat şi spiritul antreprenorial.

Suntem aşezaţi pe un stat construit după chipul şi asemănarea domnului Iliescu

- Efortul meu, efortul Guvernului, este de schimbare a statului. Este clar că suntem aşezaţi pe un stat construit în vremea FSN-ului, realizat după chipul şi asemănarea domnului Iliescu. Statul acesta trebuie flexibilizat şi modernizat.

- Cel mai important lucru este zona politicului. Politicul trebuie să fie cel care trebuie să aibă curaj să spună românilor: "atenţie!". Statul trebuie să privească la problemele reale, dar nu putem să dăm venitul minim garantat, care se manifestă primordial în sistemul rural, când tu ai 3 milioane de hectare nelucrate. Ca să îi pot spune să se ducă la munca pământului, trebuie să modific codul muncii. Aşa cum este codul acum, nu îi dau şanse să muncească egal. Tot eu stat trebuie să creez acele condiţii care să stimuleze angajarea sezonieră. Nu îii tai venitul minim garantat şi îi spun să se ducă la muncă şi mai daugă ceva la venitul lui.

- Justiţia socială să nu mai lase domni ca Voiculescu, Patriciu, Vîntu să acumuleze valori de la stat, este un alt lucru care nu este încă săvârşit în România.

- Statul este responsabil de politici, politici sociale care ar trebui să se încadreze în resursele pe care le are, politici de dezvoltare, de susţinere a IMM-urilor, politici de educaţie, de sănătate. Pentru cei care cred că putem reveni la perioada comunistă, când statul era tătucul tuturor, când statul era inclusiv în aşternutul familiilor, un stat democratic nu poate fi un astfel de stat. Fiecare cetăţean trebuie să fie responsabil pentru viaţa lui, pentru prezentul şi viitorul lui. Statul nu poate crea tot timpul condiţiile necesare, ori din lipsă de resurse, ori din lipsă de inteligenţă, dar responsabilitatea individului pentru el însuşi este majoră. nu poate cere nimeni să fie luat sub patronajul statului, pentru că ne întoarcem la situaţia dinainte de 1989. Nu vom fi o ţară care să progreseze consistent până când nu vom fi responsabili fiecare pentru el însuşi.

Dacă România ratează tranşa din ianuarie de la FMI va fi o explozie a dobânzii

- Dacă România ratează tranşa din ianuarie de la FMI, va trebui să ieşim pe piaţă, dar va fi o explozie a dobânzii. Urgenţa era finalizarea condiţiilor acordului cu FMI, ceea ce înseamnă Legea pensiilor, Legea salarizării şi Legea bugetului de stat

- Principalul eveniment care se întâmplă anul viitor este reluarea creşterii economice. România îşi va relua creşterea economică în semestrul II din 2011, lucru bun pentru că va fi o creştere mică dar va marca ieşirea din recesiune. Nu din criză. Nimeni n-a ieşit încă din criză. În opinia mea este o criză de sistem. Trebuie să vedem ce trebuie ajustat în funcţionarea capitalismului pentru ca dezvoltările să fie sigure, durabile, şi să garanteze certitudini de creştere. Trebuie să vedem cum stăm cu statul social.

- În ceea ce priveşte personalul, se va trece la o ajustare fină. S-au făcut reduceri consistente anul acesta, iar procesul trebuie continuat şi să devină calitativ. Trebuie văzută calitatea personalului în sistemul bugetar. Este clar că incompetenţa este cea care face să nu atragem fondurile europene. Nu mai este miza cea mare reducerea masivă a cheltuielilor, ci ajustarea acolo unde nu s-au făcut aceste reduceri şi creşterea calitativă a aparatului de stat.

- România va avea un buget cu un deficit de 4,4% din PIB, ceea ce înseamnă aproximativ 6 mld de euro pe care trebuie să îi împrumutăm. România va împrumuta mulţi bani anul viitor, avem şi un buget cu deficit destul de mare, dar vom merge înainte.

- Nu poate spune cineva că PNL este un partid de dreapta. Ei sunt împotriva modernizării statului, sunt mai populişti decât cei de stânga. Partidele de opoziţie au ca obiectiv intrarea României în derapaj.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici