Băsescu la RRA: Suntem aşezaţi pe un stat realizat după chipul şi asemănarea lui Ion Iliescu. Vezi aici declaraţiile preşedintelui

Preşedintele Traian Băsescu a fost invitat, miercuri, la Radio România Actualităţi, unde a declarat că suntem aşezaţi pe un stat realizat după chipul şi asemănarea lui Ion Iliescu, iar acest stat trebuie modernizat. Vezi aici declaraţiile şefului statului.

54 afişări
Imaginea articolului Băsescu la RRA: Suntem aşezaţi pe un stat realizat după chipul şi asemănarea lui Ion Iliescu. Vezi aici declaraţiile preşedintelui

(Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Declaraţiile preşedintelui la Radio România Actualităţi:

- Evaluarea pe care o dau Guvernului este una bună pe fond. UnGuvern care a reuşit să se ridice, cu toate stângăciile lui decomunicare, este un Guvern care şi-a făcut datoria. A avut curaj săîşi asume măsurile dure, grele, care le-au adus maximăimpopularitate. Despre perspectivele lui Emil Boc în frunteaPDL-ului, eu nu mai cunosc demult acest partid. Mai cunosc foartepuţini dintre cei cu care am construit partidul. Eu continui să facce am făcut şi în timpul guvernului Tăriceanu, nu dau ordine printelevizor. Nu întotdeauna eu am dreptate.

Înţeleg opţiuneasentimentală a colegilor în cazul Ridzi

- În ceea ce priveşte cazul Monica Iacob Ridzi, preşedintele adeclarat: Pot să înţeleg opţiunea sentimentală a colegilor. Nu sepune problema că dosarul Ridzi este blocat. Am discutat şi laîntâlnirea cu partidele din coaliţie subiectul. Are un copil cudeficienţe, stă internată pentru o boală extrem de gravă, îiînţeleg pe colegi pentru opţiunea sentimentală, dar asta nujustifică slăbiciunea. Când e vorba de interesul naţional,politicianul nu poate fi sentimental. Această abordare îi face răudoamnei Ridzi, o aşează în categoria Adrian Năstase. A existat uninteres major la PSD şi PNL să existe un al doilea caz Năstase.

- Nu există niciun stat al UE în care justiţia să fi făcut atâtrău ţării pe care o reprezintă precum cel din România. Ideea căeşti un Dumnezeu nu poate funcţiona şi nu o acceptă nimeni. Cei dela Bruxelles nu înţeleg că în România un judecător interpreteazălegea pentru a o încălca pentru a-şi crea favoarea de a mai fi înCSM. Eu nu mă scuz pentru nimic. Ce era de executiv şi de CSAT s-afăcut. Peste justiţie nu am cum să mă bag, pentru că esteindependentă. Există magistaţi pregătiţi să mintă şi cu un tupeumult mai mare decât al politicienilor. Instituţiile unde eu numescşefi au avut şi vor avea aprecieri pozitive. Cel mai importantlucru în raporturile noastre cu UE este credibilitatea. Un CSMinstalat fără a avea credibilitate va fi lipsit de credibilitate 6ani. România nu mai poate aştepta 6 ani.

Eu am obligaţia săîncerc atingerea obiectivului de aderare laSchengen

- Eu am obligaţia ca până în ultima clipă să încerc atingereaobiectivului de aderare la Schengen. Sunt ţări care au obiecţii laacest lucru, din cauza problemelor din justiţie. Pentru blocareaaccesului nu trebuie decât o singură ţară. Marea dezbatere este înce măsură accesul în Schengen poate fi legat şi de alte motivaţiidecât îndeplinirea condiţiilor tehnice. În 2006 s-a semnat un acordîntre CE şi România cu privire la acceptarea unui mecanism decooperare şi verificare pentru a satisface cerinţele. Cert este căRomânia continuă să aibă probleme în justiţie. Acum nu mai suntoptimist legat de raport, ştiu primele concluzii ale celor care aufăcut vizita de evaluare în noiembrie. Era foarte puternic pus subsemnul întrebării CSM-ul, legat de perspectiva alegerilor şi desarcinile care trebuie îndeplinite. Alegerile la CSM au arătat căinterpretăm legea cum ne convine. Evoluţiile sunt negative pentrucă a apărut situaţia de la Camera Deputaţilor cu cazul Ridzi, iarastăzi Senatul a lăsat o ceaţă totală legat de lista CSM, ceea ceeste mai rău decât dacă ar fi luat oricare decizie. Jocul a fostfăcut pentru ca la Curtea de Apel să se poată da un rezultatfavorabil legat de o ilegalitate. Cei care evaluează sistemul dejustiţie românesc nu vor trece cu vederea acest lucru. Avem nevoiede un CSM credibil în ţară şi în străinătate.

- Munca în foarte multe domenii este descurajată în primul rândde sistemul excesiv de asistenţă socială pe care România l-adezvoltat în perioada 2007-2008. Este clar că atâta timp câtprimeşte un venit minim garantat de la stat, omul se va mulţumi cuel. Trebuie să generăm soluţii de stimulare a prezenţei oamenilorîn câmpul muncii. Problema dezvoltării centrelor de colectare esteo realitate. Sunt locuri în care să se vândă producţia agricolă.După veselia privatizării centrelor de colectare, este clar căGuvernul trebuie să stimuleze dezvoltarea unui sistem de colectarepentru a-i sprijini pe ţărani, dar trebuie dezvoltat şi spiritulantreprenorial.

Suntem aşezaţi peun stat construit după chipul şi asemănarea domnuluiIliescu

- Efortul meu, efortul Guvernului, este de schimbare a statului.Este clar că suntem aşezaţi pe un stat construit în vremeaFSN-ului, realizat după chipul şi asemănarea domnului Iliescu.Statul acesta trebuie flexibilizat şi modernizat.

- Cel mai important lucru este zona politicului. Politicultrebuie să fie cel care trebuie să aibă curaj să spună românilor:"atenţie!". Statul trebuie să privească la problemele reale, dar nuputem să dăm venitul minim garantat, care se manifestă primordialîn sistemul rural, când tu ai 3 milioane de hectare nelucrate. Casă îi pot spune să se ducă la munca pământului, trebuie să modificcodul muncii. Aşa cum este codul acum, nu îi dau şanse să munceascăegal. Tot eu stat trebuie să creez acele condiţii care să stimulezeangajarea sezonieră. Nu îii tai venitul minim garantat şi îi spunsă se ducă la muncă şi mai daugă ceva la venitul lui.

- Justiţia socială să nu mai lase domni ca Voiculescu, Patriciu,Vîntu să acumuleze valori de la stat, este un alt lucru care nueste încă săvârşit în România.

- Statul este responsabil de politici, politici sociale care artrebui să se încadreze în resursele pe care le are, politici dedezvoltare, de susţinere a IMM-urilor, politici de educaţie, desănătate. Pentru cei care cred că putem reveni la perioadacomunistă, când statul era tătucul tuturor, când statul erainclusiv în aşternutul familiilor, un stat democratic nu poate fiun astfel de stat. Fiecare cetăţean trebuie să fie responsabilpentru viaţa lui, pentru prezentul şi viitorul lui. Statul nu poatecrea tot timpul condiţiile necesare, ori din lipsă de resurse, oridin lipsă de inteligenţă, dar responsabilitatea individului pentruel însuşi este majoră. nu poate cere nimeni să fie luat subpatronajul statului, pentru că ne întoarcem la situaţia dinainte de1989. Nu vom fi o ţară care să progreseze consistent până când nuvom fi responsabili fiecare pentru el însuşi.

Dacă Româniaratează tranşa din ianuarie de la FMI va fi o explozie adobânzii

- Dacă România ratează tranşa din ianuarie de la FMI, va trebuisă ieşim pe piaţă, dar va fi o explozie a dobânzii. Urgenţa erafinalizarea condiţiilor acordului cu FMI, ceea ce înseamnă Legeapensiilor, Legea salarizării şi Legea bugetului de stat

- Principalul eveniment care se întâmplă anul viitor estereluarea creşterii economice. România îşi va relua creştereaeconomică în semestrul II din 2011, lucru bun pentru că va fi ocreştere mică dar va marca ieşirea din recesiune. Nu din criză.Nimeni n-a ieşit încă din criză. În opinia mea este o criză desistem. Trebuie să vedem ce trebuie ajustat în funcţionareacapitalismului pentru ca dezvoltările să fie sigure, durabile, şisă garanteze certitudini de creştere. Trebuie să vedem cum stăm custatul social.

- În ceea ce priveşte personalul, se va trece la o ajustarefină. S-au făcut reduceri consistente anul acesta, iar procesultrebuie continuat şi să devină calitativ. Trebuie văzută calitateapersonalului în sistemul bugetar. Este clar că incompetenţa estecea care face să nu atragem fondurile europene. Nu mai este mizacea mare reducerea masivă a cheltuielilor, ci ajustarea acolo undenu s-au făcut aceste reduceri şi creşterea calitativă a aparatuluide stat.

- România va avea un buget cu un deficit de 4,4% din PIB, ceeace înseamnă aproximativ 6 mld de euro pe care trebuie să îiîmprumutăm. România va împrumuta mulţi bani anul viitor, avem şi unbuget cu deficit destul de mare, dar vom merge înainte.

- Nu poate spune cineva că PNL este un partid de dreapta. Eisunt împotriva modernizării statului, sunt mai populişti decât ceide stânga. Partidele de opoziţie au ca obiectiv intrarea României în derapaj.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici