Băsescu: Las legea de scădere a TVA la alimente dacă mi se garantează că se plătesc salarii şi pensii

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la Realitatea TV, că ar putea lăsa să intre în vigoare o lege privind diminuarea TVA la alimente dacă cel care îi cere acest lucru îi garantează că statul va mai putea să plătească salarii şi pensii.

56 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Las legea de scădere a TVA la alimente dacă mi se garantează că se plătesc salarii şi pensii

Băsescu: Las legea de scădere a TVA la alimente dacă mi se garantează că se plătesc salarii şi pensii (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Aş putea lăsa o astfel de lege dacă cel care îmi cere acest lucru îmi garantează că plătim salariile şi pensiile în continuare", a spus Băsescu la Realitatea TV.

El a menţionat că scăderea TVA la alimente presupune scăderi la veniturile de bugetului.

Cererea de reexaminare formulată de preşedintele de Traian Băsescu asupra legii privind reducerea TVA la 5% la alimentele de bază a fost respinsă, miercuri, de Senat, care a menţinut, astfel, textul legislativ iniţial.

Cererea de reexaminare a fost respinsă şi de Comisia de buget a Senatului, raportul acesteia recomandând menţinerea în vigoare a legii.

Propunerea iniţiată de PSD şi PNL a fost adoptată de Camera Deputaţilor pe 19 octombrie 2010, când deputaţii PDL au invocat o eroare de comunicare la votul lor favorabil.

Principala prevedere a legii era că pentru alimentele de bază taxa pentru valoare adăugată scade la 5%.

Cererea de reexaminare a preşedintelui, în care se solicita renunţarea la această prevedere, a fost respinsă de Senat prin acceptarea raportului negativ al comisiei, cu 53 de voturi "pentru", 46 de voturi "împotrivă" şi o abţinere.

Grupurile PSD şi PNL au anunţat că nu susţin reexaminarea, fiind în favoarea legii privind introducerea TVA de 5% la alimentele de bază.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat în toamna anului 2010 un proiect de lege iniţiat de parlamentari PSD, PC şi PNL prin care TVA scade de la 24% la 5% pentru pâine, carne, lapte, ulei şi zahăr.

În aceeaşi zi, Camera Deputaţilor a adoptat şi o propunere legislativă a deputatului PDL Mircia Giurgiu de modificare a Codului Fiscal, care prevede că "venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin scăderea din venitul din pensii a sumei de 2.000 de lei neimpozabile lunare". A doua zi, deputaţii PDL, între care şi miniştri, au susţinut că au votat din greşeală în favoarea celor două proiecte.

În 2 noiembrie 2010, preşedintele Băsescu a anunţat că retrimite Parlamentului cele două legi. Cu o seară înainte, Traian Băsescu declara, la TVR 1, că nu va promulga legile care prevăd reducerea TVA la alimente şi neimpozitarea pensiilor mici, menţionând că nu crede că cele două acte normative au fost votate "din greşeală" de parlamentarii din arcul puterii.

Pe de altă parte, preşedintele preciza că a discutat cu reprezentanţii FMI despre cele prevăzute în aceste legi. "I-am asigurat că nu vom modifica fiscalitatea, ceea ce înseamnă că nu voi promulga legile", spunea Băsescu, adăugând că legile sunt scrise prost.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici