Băsescu: Mecanismele de menţinere a păcii în Osetia şi Abhazia s-au dovedit ineficiente

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la Kiev, după întâlnirea cu omologul său ucrainean, Victor Iuşcenko, că actualele mecanisme de menţinere a păcii în Osetia de Sud şi Abhazia şi-au dovedit ineficienţa.

20 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Mecanismele de menţinere a păcii în Osetia şi Abhazia s-au dovedit ineficiente

Băsescu: Mecanismele de menţinere a păcii în Osetia şi Abhazia s-au dovedit ineficiente (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Băsescu a afirmat că nici statele Uniunii Europene, nici Organizaţia Naţiunilor Unite şi nici statelele pe teritoriul cărora există potenţiale conflicte îngheţate nu au de ce să mai menţină actualele mecanisme de menţinere a păcii.

"Am constatat ineficienţa actualelor mecanisme de menţinere a păcii din Osetia de Sud, Abhazia şi, îndrăznesc să spun, Transnistria şi, îndrăznesc să spun, Nagorno Karabah. (...) Menţinerea actualelor mecanisme implică riscul degenerării conflictelor îngheţate. România susţine condiţia Uniunii Europene pentru a se căuta alte mecanisme de menţinere a păcii şi pentru a se găsi soluţii la conflictele îngheţate", a declarat şeful statului.

Un punct de vedere similar l-a susţinut şi preşedintele ucrainean, afirmând că actualul format al forţelor de menţinere a păcii în zona Caucazului şi-au dovedit ineficienţa.

Pe de altă parte, cei doi preşedinţi au subliniat importanţa respectării principiului suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Georgiei, precum şi a altor ţări în care există potenţiale conflicte îngheţate.

După discuţia de la Kiev, Traian Băsescu pleacă spre Chişinău, unde se va întâlni cu preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, urmând ca miercuri seară să se deplaseze la Baku.

Joi, preşedintele Băsescu va face vizite de lucru în Republica Azerbaidjan, Georgia şi Republica Turcia.

Conform Administraţiei prezidenţiale, "obiectivul comun al vizitelor îl constituie discutarea situaţiei din Georgia şi a consecinţelor în plan regional".

Traian Băsescu este însoţit în acest turneu de către ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, şi de către consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, Mihai Stănişoară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici