Băsescu: Niciodată Moscova nu va stabili cine intră sau nu în NATO

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la o dezbatere, răspunzând unei întrebări adresate de secretarul executiv al PDL Elena Udrea, că "niciodată Moscova nu va stabili cine intră şi cine nu intră în NATO".

19 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Niciodată Moscova nu va stabili cine intră sau nu în NATO

Băsescu: Niciodată Moscova nu va stabili cine intră sau nu în NATO (Imagine: Mediafax Foto)

Printre cei prezenţi la dezbaterea organizată de Fundaţia Konrad Adenauer, s-au aflat Elena Udrea, Monica Iacob-Ridzi, Cristian Boureanu şi studenţi membri ai PDL.

Băsescu a ţinut un discurs despre concluziile summit-ului NATO de la Bucureşti în care s-a referit, printre altele, la relaţia cu Federaţia Rusă. El a spus că există abordări diferite în cadrul statelor din NATO referitoare la relaţia cu Rusia, deşi toate aceste state pleacă de la premisa că relaţia cu Moscova este fundamentală pentru securitatea globală.

Şeful statului a spus că poziţia statelor NATO faţă de Rusia trebuie să fie comună şi că nu trebuie transferate în această relaţie diferitele poziţii susţinute în relaţiile bilaterale cu Moscova.

Pe de altă parte, Traian Băsescu a spus că este clar că fostele state comuniste devenite membre NATO sunt mai reticente în relaţia cu Rusia decât statele vechi membre ale organizaţiei.

În opinia sa, această situaţie se poate descrie "prin două cuvinte: încă lipsă de încredere". Băsescu a spus că această lipsă de încredere, care "ţine şi de popoarele noastre", trebuie depăşită.

"Dacă în relaţia cu Federaţia Rusă este o problemă, este legată de faptul că statele foste comuniste sunt reticente, dată fiind nu doar istoria ultimilor 50 de ani, ci şi istoria de secole. Nu pot spune în ce măsură lipsa de încredere este justificată, personal cred că nu, dar vedem lipsă de încredere şi din partea Federaţiei Ruse şi atunci soluţia este transparenţa, parteneriatul solid bazat pe transparenţă", a spus Băsescu.

În relaţia cu Rusia "trebuie să ieşim din ceea ce istoria a lăsat în minţile noastre, pe bună dreptate, teamă, îngrijorare. Rusia trebuie să înţeleagă că nu are un adversar în NATO, iar statele nou membre în NATO să înţeleagă că niciodată nu se va mai întâmpla ce s-a întâmplat în relaţia cu Rusia", a spus Băsescu.

După ce şeful statului şi-a rostit discursul el a fost întrebat de Elena Udrea, ce a precizat că este membră a PDL, care crede că va fi în viitorul apropiat poziţia Rusiei faţă de apropierea Ucrainei şi Georgiei de Rusia şi dacă este de părere că e posibil ca Rusia să devină membră NATO. În timp ce Udrea îşi formula întrebarea, preşedintele zâmbea şi îşi consulta notiţele. El a spus că întrebarea este una foarte complicată, adăugând că "PD a devenit un partid extrem de curios".

"Niciodată Moscova nu va stabili cine intră şi cine nu intră în NATO", a spus Băsescu, precizând că acest lucru s-a văzut şi în declaraţia summit-ului NATO, prin care Georgiei şi Ucrainei le este garantat accesul în Alianţă în momentul în care vor îndeplini criteriile.

Şeful statului a adăugat că între Bucureşti şi Moscova există elemente care arată că şi unii şi alţii şi-au respectat cuvântul.

Referindu-se la relaţiile la nivel de şefi de stat dintre România şi Federaţia Rusă, preşedintele Băsescu a spus că atât el, cât şi omologul său rus cred în ceea ce îşi spun unul altuia. "Nu a existat în trei ani de mandat situaţia în care am vorbit ceva cu preşedintele Putin şi să facem altceva. În cele cinci întâlniri pe care le-am avut în timpul acestui mandat, nu s-a întâmplat ca el să spună ceva şi să facă altceva", a spus Traian Băsescu, menţionând însă că atât el, cât şi Putin "nu ezită să-şi apere interesul naţional".

Preşedintele a mai fost întrebat de un tânăr care s-a recomandat a fi student PDL dacă nu crede că "marele licurici" s-a mutat la răsărit. Când a auzit că tânărul este student PDL Băsescu a râs şi a spus: "Măi, voi aţi venit la şedinţă de partid aici". Răspunzând la întrebarea adresată de acesta Băsescu a spus: "Nu se mută nimeni, ne mutăm toţi către democraţie".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici