Băsescu: Nu cedez unui partid responsabilitatea constituţională de a desemna premierul

Preşedintele Traian Băsescu afirmă că nu va ceda unui partid responsabilitatea de a desemna viitorul premier, precizând, pe acest subiect, că presiunile externe apar doar când nu este respectată Constituţia şi că nu a primit de la preşedintele Franţei un mesaj de susţinere a lui Victor Ponta.

1480 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Nu cedez unui partid responsabilitatea constituţională de a desemna premierul

Traian Băsescu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Presiunile externe apar doar atunci când nu respecţi Constituţia, statul de drept sau normele democratice stabilite de Constituţie. Nu cred că ar putea exista un demnitar european sau transatlantic, care să spună ceva de genul «Domnule Preşedinte, mai lasă şi tu ceva din atribuţiunile constituţionale, mai transferă ceva din responsabilităţile constituţionale, citeşte Constituţia în alt mod ca să nu superi». Categoric nu voi primi astfel de mesaje şi categoric, mai ales la instalarea unui guvern, nu voi face abateri nici măcar de o virgulă de la litera şi spiritul Constituţiei", a afirmat Băsescu, într-un interviu pentru "Evenimentul Zilei", fiind întrebat cum va reacţiona dacă vor apărea presiuni externe pentru nominalizarea lui Ponta în cazul în care USL va obţine peste 50% din mandate.

De asemenea, întrebat dacă îl va nominaliza pe Ponta dacă USL va avea 50% din voturi şi va rămâne fermă pe poziţii pentru desemnarea acestuia, Băsescu a răspuns că nu va ceda responsabilitatea constituţională către un partid.

"Nu vă răspund legat de persoana domnului Victor Ponta, ci în principiu. Nu voi ceda responsabilitatea constituţională de a desemna viitorul Prim- ministru către un partid, indiferent cât de mare ar fi acesta. Semnificaţia gestului ar fi mult prea puternică, iar acţiunea grav neconstituţională", a spus Băsescu.

Totodată, întrebat dacă preşedintele Franţei, Francois Hollande, i-a transmis vreun semnal privind desemnarea lui Ponta, având în vedere rugămintea în acest sens adresată de premierul român oficialului de la Paris, Băsescu a negat că ar fi primit un astfel de mesaj.

"Categoric nu. Vreau să clarific două aspecte: dacă o asemenea intervenţie ar fi existat, sunt convins că un şef de stat nu se poate angaja la o astfel de susţinere, ci o respinge, mai mult sau mai puţin diplomatic, dar sigur o respinge. În al doilea rând, nu cred că poate exista un prim-ministru atât de naiv sau nepriceput încât să facă astfel de intervenţii la un preşedinte străin, fie el şi cel al Franţei prietene. Sunt convins că atunci când va avea ceva de solicitat, dacă va avea, domnul Victor Ponta va veni la preşedintele ţării lui", a mai spus Băsescu.

Cine te reprezintă? Află totul despre politicienii aflaţi în funcţii publice!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici