Băsescu: Nu pot fi soluţii constituţionale de reducere a mandatului preşedintelui fără voinţa sa

Preşedintele Băsescu a fost întrebat, miercuri, despre afirmaţiile lui Crin Antonescu privind impunerea comasării alegerilor, el răspunzând că atunci când faci declaraţii trebuie să citeşti şi Constituţia şi susţinând că nu se pot găsi soluţii de reducere a mandatului preşedintelui fără voinţa sa.

250 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Nu pot fi soluţii constituţionale de reducere a mandatului preşedintelui fără voinţa sa

Băsescu: Nu pot fi soluţii constituţionale de reducere a mandatului preşedintelui fără voinţa sa (Imagine: Razvan Chirita / MediafaxFoto)

Băsescu a menţionat că există şi varianta scurtării mandatului său, cu condiţia demisiei simultane a celor 588 membri ai Parlamentului, pe o Constituţie revizuită, în acord cu referendumul din noiembrie 2009, referitor la Parlament unicameral şi cel mult 300 de parlamentari.

El a adăugat că nu crede că se pot găsi soluţii constituţionale de reducere a mandatelor preşedintelui sau parlamentarilor fără voinţa lor.

"De asemenea, mi se pare că este extrem de dificil să privim la o soluţie în care lucrurile par a fi împinse doar pentru că avem o majoritate. Majoritatea asta trebuie să se mai oprească în faţa Constituţiei puţin şi au lecţia din vara anului trecut. Nu este aşa uşor să creezi un precedent de genul «ne înţelegem noi» sau «ne înţelegem sau nu ne înţelegem, facem ca noi, scurtăm mandatul unui preşedinte, fie el şi în ultimul an din cei zece», pentru că se creează nişte precedente pe care nimeni nu le va accepta vreodată", a afirmat Băsescu.

Preşedintele a subliniat că aceasta are legătură cu "mecanismele democraţiei" care nu pot fi jucate de majorităţile parlamentare.

"Mâine modificăm, pentru că tot avem 70%, scriem în Constituţie «mandat de 50 de ani la prim-ministru, inamovibil, ca judecătorii». Ce am făcut? Deci, atenţie că sunt nişte mecanisme ale democraţiei care nu pot fi jucate funcţie de majorităţile parlamentare. De aceea eu spun public, ca o părere, pentru că nu vreau să rămână doar o singură apreciere, avem şi varianta scurtării mandatului meu, cu condiţia unei demisii simultane a celor 588 de membri ai Parlamentului, demisionează şi preşedintele şi facem alegeri simultane, în conformitate, pe o Constituţie revizuită, în acord cu referendumul din noiembrie 2009", a afirmat Băsescu.

Întrebat despre afirmaţia preşedintelui Senatului, Crin Antonescu, care a spus că nu e neapărată nevoie de o negociere în privinţa reducerii mandatului preşedintelui şi că majoritatea poate să impună acest lucru în revizuirea Constituţiei, Băsescu a răspuns că "trebuie să mai citeşti şi Constituţia pe care vorbeşti când faci astfel de afirmaţii", iar un asemenea lucru nu ar fi acceptat nicăieri în vreo democraţie.

"La asta am şi răspuns, că nu e suficient să ai 70%, 80%, trebuie să mai citeşti şi Constituţia pe care vorbeşti când faci astfel de afirmaţii. Eu nu cred că se pot găsi soluţii constituţionale de reducere a mandatului preşedintelui sau al Parlamentului fără voinţa lor. Nu se poate găsi aşa ceva şi nu ar fi acceptat nicăieri în vreo democraţie, că atunci de ce să mai suspenzi un preşedinte? Tot ai 70%, dai un vot în Parlament şi trimiţi la populaţie o revizuire de Constituţie şi faci mandatul nu de la 5 ani la 4 ani şi jumătate, îl faci la un an, că nu-ţi place", a afirmat Băsescu.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a fost întrebat, miercuri, la Realitatea TV, dacă crede că se va ajunge la un acord cu preşedintele Băsescu privind devansarea prezidenţialelor, el răspunzând: "Nu ştiu dacă e necesar un acord, dacă se găsesc pârghiile constituţionale, lucrurile pot fi impuse".

Întrebat dacă crede că se va putea ajunge, în urma discuţiilor cu preşedintele Traian Băsescu, la un acord în privinţa devansării prezidenţialelor, liderul USL a răspuns: "Nu ştiu dacă e necesar un acord. Dacă se găsesc pârghiile constituţionale, lucrurile pot fi impuse".

El a menţionat, în acest context, că prevederile constituţionale au întâietate în faţa poziţiilor actorilor politci.

Antonescu a declarat că marţi seară a avut o întâlnire cu premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu la Senat, pe tema MCV, la solicitarea şefului statului, ideea comasării alegerilor, susţinută de USL, fiind evocată de către premier.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici