Video Băsescu: Nu sunt ostil Noricăi Nicolai, dar cred că românii au dreptul la un ministru imaculat

Preşedintele Traian băsescu a declarat, miercuri, că nu este ostil Noricăi Nicolai, dar consideră că românii au dreptul la un ministru al Justiţiei "imaculat", apreciind că unele din acţiunile senatorului sunt incompatibile cu acest deziderat.

7 afișări

"Dincolo de faptul că oamenii au stat mai mult sau mai puţin în puşcărie urmare a acţiunilor doamnei Norica Nicolai, dânsa trebuie să înţeleagă că în persoana preşedintelui României nu are un om ostil. Eu nu sunt ostil Noricăi Nicolai, doar consider că românii au dreptul la un ministru al Justiţiei imaculat din punct de vedere profesional şi moral", a spus Băsescu.

El a adăugat că i se pare incompatibil acest lucru cu câteva acţiuni "de notorietate" ale Noricăi Nicolai.

Şeful statului menţionat în acest sens incidentul din 2007 de la Senat cu nepoata Noricăi Nicolai.

Băsescu a amintit şi de "incidentul din 1987, când (Norica Nicolai – n.r.) a încălcat câteva reguli de deontologie profesională, dacă nu şi legi", el precizând că actualul senator liberal a modificat, potrivit formulării din mapa profesională, un mandat de arestare. "Sigur, în documentele din mapa profesională se vorbeşte de modificare, dar de fapt termenul corect este falsificarea unui mandat de arestare", a spus Băsescu.

Preşedintele a declarat că Norica Nicolai a încălcat dreptul la apărare al unui cetăţean în baza mandatului falsificat. "Acelaşi cetăţean a fost încarcerat fără a se pune în mişcare acţiunea penală", a adăugat Băsescu.

El s-a referit şi la "reprezentarea ilegală şi punerea de concluzii în mod ilegal într-un proces de adopţie, în favoarea unui cetăţean străin", de către Norica Nicolai.

"Nu vreau să fac niciun fel de speculaţie, dar nu pot să nu observ aceste două realităţi demonstrate de documente, coroborat cu incidentul de la Senat, de la care a pornit curiozitatea mea de a constata dacă Norica Nicolai are în practică tentativa de a încălca legea sau a fost doar un incident. Lucrurile acestea mă fac să îmi menţin poziţia", a precizat Băsescu.

El a menţionat că legat de Norica Nicolai "foarte mulţi vorbesc despre dosar de cadre, dosar de la securitate".

"Nu pot să cred decât că unii sunt rău intenţionaţi, alţii sunt lipsiţi de moralitate şi alţii nu cunosc legea. Dosarul de cadre al Noricăi Nicolai ca fost preşedinte al unei organizaţii de bază a Partidului Comunist se află probabil în arhivele locale ale fostului PCR sau nu ştiu unde", a spus Băsescu.

Şeful statului a susţinut că documentele referitoare la Norica Nicolai la care s-a referit el fac parte dintr-un dosar profesional care "oglindeşte activitatea magistratului".

El a spus că suspectează "multă rea credinţă fie de la politicieni, fie de la unii reputaţi analişti".

Preşedintele a citit alineatul 1 al articolului 42 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, conform căruia "evoluţia carierei de judecător sau procuror se consemnează în fişa din dosarul profesional, care se întocmeşte şi se păstrează de către CSM".

"Ar fi corect ca acestei prevederi legale din 2004 să i se spună dosar de securitate?", a întrebat retoric şeful statului, care i-a rugat "pe cei care încearcă să falsifice adevărul" să citească respectiva prevedere.

"Vreau să cred că domnii analişti sau politicieni care vorbesc de dosare de securitate nu suspectează că securitatea a scris această lege. Este scrisă de mari jurişti din Parlamentul României şi de Guvernul Adrian Năstase", a adăugat Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici